22 Ekim 2013 20:00

Barış için 'Esad gitsin' şartı

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen 11 ülke, Suriye muhalefetini Cenevre Konferansı’na katılma konusunda ikna edemedi. Muhalifler, görüşme süreci için Beşar Esad’ın iktidarı bırakmasını dayatıyor. Fakat Esad 2014 seçimlerinde aday olacağını belirtti.

Barış için \'Esad gitsin\' şartı
Paylaş

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen 11 ülke, Suriye muhalefetini Cenevre Konferansı’na katılma konusunda ikna edemedi. Muhalifler, görüşme süreci için Beşar Esad’ın iktidarı bırakmasını dayatıyor. Fakat Esad 2014 seçimlerinde aday olacağını belirtti.

Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Cerba, Esad'a zaman kazandırmaya niyetli olmadıklarını ifade etti. Cerba, Esad'ın çekileceğinin taahhüt edilmemesi durumunda Cenevre’deki görüşmelerde yer almayacaklarını vurguladı.

Toplantıya ev sahipliği yapan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, muhaliflerin 2. Cenevre Konferansı’na katılmasının hayati önemi haiz olduğunu söyledi. Tüm tarafları aynı masa etrafında toplamak için çabaladıklarını dile getiren Hague, Beşar Esad’ın geçiş hükümetinde rol alamayacağını öne sürdü.

Görüşmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Cenevre Konferansı'na katılmak için bazı çekincelerinin giderilmesini beklediğini söyledi. Davutoğlu, Suriyeli muhaliflerin Cenevre toplantısına katılmasına ilişkin sorulan bir soruya, "Suriye Ulusal Koalisyonu'nun haklı kaygıları vardı ve bu kaygıları da biz de burada dile getirdik. Bu kaygıların karşılanması sonrasında Suriye Ulusal Koalisyonu Cenevre süreciyle ilgili bazı rezervleri ortadan kalktı diyebiliriz" diye cevapladı. Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerin garanti vermesi durumunda Cenevre'ye katılmaya yeşil ışık yaktığını ifade etti. Bu çekinceler arasında Esad’ın iktidarı bırakması da yer alıyor.

SUUDİ ARABİSTAN HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR

Öte yandan Suudi Arabistan İstihbarat Şefi Prens Bender bin Sultan, Washington yönetiminin İran ve Suriye politikaları sebebiyle bu ülkeyle Suriye meselesinde işbirliğini keseceklerini söyledi.

Suudi Arabistan’ın, Suriye’ye askeri müdahalenin gerçekleşmemesinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Suudi yetkililerle görüştüğünü ve onlarla aynı yolda ilerleyeceklerine inandığını dile getirdi. Dün Fransa’da Suudi mevkidaşı Suud el Faysal’la İran meselesini ele alan Kerry, Tahran’ın nükleer silah elde etmesine izin vermeyeceklerini söylediğini aktardı.

Toplantıya İngiltere, Fransa, Mısır, Almanya, İtalya, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri dış işleri bakanları, Suriye muhalefetinden isimler katıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet söz konusuysa gerisi teferruattır!

SONRAKİ HABER

Bir yanı öğrenci bir yanı müşteri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...