23 Ekim 2013 06:00

‘En iyi Caferi, devletin Caferisi’

Iğdır Müftüsü Cüneyt Kulaz, İçişleri Bakanlığına Caferilerin inanç ve ibadet şekillerini eleştiren ve ‘düzene’ sokulmasını isteyen bir rapor hazırladı.

‘En iyi Caferi, devletin Caferisi’
Paylaş

Hasan Akbaş

Iğdır Müftüsü Cüneyt Kulaz, İçişleri Bakanlığına Caferilerin inanç ve ibadet şekillerini eleştiren ve ‘düzene’ sokulmasını isteyen bir rapor hazırladı. Iğdır özelinde Azeri Caferi vatandaşların inançlarına müdahale edilmesi talep edilen raporda, ırkçı ve hedef gösterici söylemler yer alıyor. Örneğin Müftü, “Kürt kesimi taleplerini terörize eylemlerle dile getiriyor” derken, Caferilere ilişkin ‘ehlibeyit sevgisi söylemi adı altında din istismarı yaptıklarını’ ifade ediyor. Daha da vahimi Iğdır Valiliğinin bu raporu kabul edip, İçişleri Bakanlığına iletmesi.

LİNÇ ÇAĞRISI GİBİ

Caferi din adamlarının İran gibi ülkelerde temelsiz ve yanlış ibadet tarzını sunduğunu iddia eden Müftü Kulaz raporunda, mollaların Diyanet İşleri Başkanlığına bağlanmasını istiyor.  Kulaz’ın Caferilere yönelik kimi ifadeleri ise adeta linç kampanyası için dağıtılan bildirilere benziyor. İfadeler şöyle: “Azeri vatandaşlara dini inançlarını anlatırlarken ‘mezhepsel istismar’a çalıştıkları, halka tahakküm için bidat ve hurafelerle bilgilendirme yaptıklarını düşünüyorum. Gelecekte gençler arasında ideolojik ayrışımı hızlandıracak Caferilik adına özendirici söylem ve davranışlar, toplumda, devletimiz, milletimiz ve bütünlüğümüz için olumsuz oluşumlara zemin hazırlayacak, din adına ve dini alanlarda görülen bu çalışmaların dikkatle izlenmesi önemlidir”

‘MÜFTÜ GÖREVDEN ALINSIN’

Konuya ilişkin açıklama yaparak durumun yargıya taşınmasını isteyen CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgüngündüz de, “Şu an laik Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurumu Diyanet İşleri Başkanlığı ve bağlı Bakanlık ile İçişleri Bakanlığı zan altındadır. Derhal çıkıp açıklama yapmaları ve İl Valisi ile Müftü’nün görevden el çektirilmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu asimilasyon çalışmalarının Hükümetin bilgisi dahilinde yapıldığı varsayılacak ve kamuoyu bu yönde oluşturulacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kim demiş seçmeli diye

SONRAKİ HABER

Aliağalılar termik santral istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...