23 Ekim 2013 06:00

'Can Dostu'

‘Can Dostu’ hayata inadına gülmeyi ve dostluğun ne kadar güzel ve anlamlı olduğunu hatırlatıyor bize. Aşkın, sevginin emek olduğunu anlatıyor.

\'Can Dostu\'
Paylaş

Eftelya Çiçek

Yücel Sarpdere’nin bu şahane romanını okurken ne öğrendim? Nasıl bir kitaptı? Merak ediyorsunuzdur. Kitaptaki olayları özetleyeyim. İşçi mücadelesini ve dostluğun ne demek olduğunu anlatıyor kitap. Gerçek dostluğu nasıl yaşamak istediğimize tercüman oluyor. Bu kitapta İbrahim, Oya, Muzaffer, Kör Kamil, Yaşar, Serpil, Semra, Prof, Seyit, Macit Usta ve karısının hikayeleri anlatılıyor. Aynı zamanda Muzaffer’in annesini de anlatan kısa bir bölüm var.
Kırk yaşında bir kadın belki kırkından da fazla, tekstil atölyesinde boyahane bölümünde çalışıyor. Şartları zor ve mesaisi yoğun bir iş. Kadının ve onunla birlikte çalışan diğer işçilerin sağlıksız koşullarda çalıştığını söyleyebiliriz. Bu çalışma koşulları karşısında sessiz kalmayıp işçilerin greve çıkmasına önayak oluyor Oya. Birçok işçiyle konuşup çalışma koşullarının zor olduğunu ve greve gitmeleri gerektiğini anlatıyor.

KAVGA İSTEYEN BİZ DEĞİLİZ

“Bu koşullara teslim olmamalıyız.” diyerek bir direniş başlatıyorlar. Direniş sırasında başından yaralanan annenin şu sözleri direnişi daha da güçlendiriyor: “Bu işe hep birlikte başladık, madem insanız bize insan gibi davranılmasını isteriz. Bunun için günlerce burada durmak gerekiyorsa duracağız! Kavga isteyen biz değiliz, biz hakkımızı istiyoruz. Ben sonuna kadar buradayım. Kendilerini insan değil fare sayan korkaklar istedikleri yere gidebilirler.”
Bu kitabı büyük bir hayranlıkla ve merakla okuyacağınızı umarım. ‘Can Dostu’ hayata inadına gülmeyi ve dostluğun ne kadar güzel ve anlamlı olduğunu hatırlatıyor bize. Aşkın, sevginin emek olduğunu anlatıyor. Emeklerinizin değerli olduğunu, haksızlığa boyun eğmemeyi ve beraberliği anlatıyor.
Kitabı okumanızı büyük bir içtenlikle tavsiye ederim. Verdiğimiz mücadeleye daha sıkı şekilde tutunmayı  ve yaşama, sosyalizme daha inançlı sarılmayı tekrar hatırlatıyor bizlere.

'Sultangazi - İstanbul'
 

ÖNCEKİ HABER

32 aydır göçük altındalar

SONRAKİ HABER

Anayasa için sadece CHP’ye gidildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...