22 Ekim 2013 18:00

Bütçe görüşmeleri gergin başladı

2014 yılı bütçe kanunu görüşmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Maliye Bakan’ı Mehmet Şimşek’in sunuşu ile başlarken, muhalefet milletvekilleri Sayıştay raporu olarak sunulan ‘fotokopilere’ rapor denilemeyeceğini belirterek tepki gösterdi. Milletvekillerinin eleştirdiği ‘raporda’, Sayıştay’ın kamu kurumlarından ‘bilgi ve belge gönderilmediği için denetim yapamadığı’ özeleştirisi yer aldı.

Bütçe görüşmeleri gergin başladı
Paylaş

Sultan Özer

2014 yılı bütçe kanunu görüşmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunuşu ile başlarken, muhalefet milletvekilleri Sayıştay raporu olarak sunulan ‘fotokopilere’ rapor denilemeyeceğini belirterek tepki gösterdiler. Milletvekillerinin eleştirdiği ‘raporda’, Sayıştay’ın kamu kurumlarından ‘bilgi ve belge gönderilmediği için denetim yapamadığı’ özeleştirisi yer aldı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 22 Kasım’a kadar sürecek olan bütçe maratonu tartışmalı ve gergin başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumundan önce usule yönelik söz alan CHP, BDP ve MHP milletvekilleri, Sayıştay raporunun yine gönderilmediğini söyledi. Sayıştay Kesin Hesap Raporu gönderilmeden bütçenin görüşülemeyeceğini belirten muhalefet milletvekilleri, AKP’nin denetimden kaçtığını, ilgili yöneticilerin görevini kötüye kullandığını ifade etti.

İSTENEN BİLGİLER NEDEN VERİLMEDİ?

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, veriler ulaştırılmadan bütçeyi nasıl görüşeceklerini sordu. Kaplan, halkın verdiği vekaleti kullanırken, halk adına hazineye konan her kuruşun nereye gittiğinin denetiminin yapılması gerektiğini söyledi. CHP’li Mevlüt Aslanoğlu Sayıştay Kanunu’na göre, kamu görevlilerinin bilgi ve belge vermemesinin suç olduğuna dikkat çekti. Sayıştay’ın “bilgi, belge verilmedi” diye rapor gönderemeyeceğini de belirten Aslanoğlu, onurlu insanların o makamda oturamayacağını, belge vermemenin görevi kötüye kullanmak olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı AKP’li Lütfi Elvan ise Sayıştay’ın hiçbir şey bulamadığı için rapor hazırlamadığını öne sürmesi üzerine Aslanoğlu, böyle bir ifadeden dolayı başkanın özür dilemesini istedi.

DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI

CHP’li İzzet Çetin de Sayıştay’ın raporda yer alan “Bilgi-belge gönderilmediği için değerlendirme yapamadık” ifadesine dikkat çekerek, bu sorumlular hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” derhal soruşturma açılmasını istedi. Çetin, “Geçen dönem Sayıştay raporları kaçırıldı, şimdi güya rapor adı altında gönderilenlere bakın, rapor denilemez” dedi.
MHP’liler ise Sayıştay’ın yaptığının “görüş bildirme” değil, “bildirmeme”, “denetlememe” olduğunu söylediler. Kurumlarla ilgili gönderilen raporlarda hiçbir ekin olmadığını, neye göre değerlendirme yapacaklarını soran vekiller, “Sayıştay açıkça Meclis’le dalga geçmektedir” dediler.

Sayıştay raporunun 2010 yılında “yeniden yapılanma” adı altında gönderilmediğini, 2011 yılında “kanun değişikliği”nin gerekçe gösterildiğini vurgulayan milletvekilleri, “bu yıl niye gelmedi?​” diye sordular. Vekiller, bunun “2012 yılı için utanç yılı olarak tutanaklara geçmesini” istediler

BAKAN: BİLGİ VERMEME SÖZ KONUSU DEĞİL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sunuşunda Sayıştay raporu konusunda çok kısa bir biçimde değindi. Kamu kurumları adına Hazine’nin borçlandığını, Sayıştay’ın bu nedenle her kurumun bilançosunu, mali raporunu isteyemeyeceğini öne süren Bakan Şimşek, “bilgi vermeme” durumunun söz konusu olmadığını iddia etti. Bütçenin geneli üzerine görüşme 24 Ekim Perşembe günü yapılacak. Tek tek kurum ödeneklerinin görüşmeleri 4 Kasım’da başlayıp; 22’sine kadar devam edecek. Ancak görüşmelere yine harcamaların, mali raporların Sayıştay denetiminden kaçırılması damgasını vuracak gibi gözüküyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da yeni meclis çalışmaya başladı

SONRAKİ HABER

Biri ince hesap biri 3 puan peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...