22 Ekim 2013 15:42

Süleyman Yeter’in katiline 10 yıl ceza

İşkencede katledilen Sendikacı Süleyman Yeter’in davasında karar verildi. 10 yıllık cezayı yorumlayanlar "İnsanlık suçu için yetersiz ceza" dediler.

Süleyman Yeter’in katiline 10 yıl ceza
Paylaş

İşkencede katledilen Sendikacı Süleyman Yeter’in davasında karar verildi. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi Süleyman Yeter’i işkenceyle öldüren Polis Ahmet Okuducu’ya 10 yıl hapis cezası verdi. Dün kararını açıklayan Mahkeme, Okuducu’nun Süleyman Yeter’e işkence edip müessir fiilde bulundukları ve bu fiillerin sonucunda Yeter’in öldüğü sabit olduğundan 15 yıl hapis cazası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, işkencenin birden fazla kişi tarafından yapılmasını gerekçe göstererek cezayı 10 yıla indirdi.

Limter-İş Sendikası Eğitim Uzmanı Süleyman Yeter 1999 yılında gözaltında işkenceyle öldürülmüş, Polis Ahmet Okuducu, uzun yıllar firari kaldıktan sonra geçtiğimiz aylarda yakalanmıştı.

İNSANLIK SUÇUNA YETERSİZ CEZA

Kararı gazetemize değerlendiren Avukat Semih Mutlu, Süleyman Yeter’i işkenceden öldürdüğü sabit olan sanık hakkında verilen cezanın oldukça düşük olduğunu söyledi. İnsanlık suçu olan işkenceye karşı verilen bu cezanın yeterli olmadığını ifade eden Av. Mutlu  “Sanık hakkında verilen 10 yıl ceza infaz süresi düşünce azalacak. Yani sanık 10 yıldan az bir süre cezaevinde yatacak” dedi.  Av. Mutlu, mahkemenin 15 yıllık cezaya 765 Sayılı Ceza Kanunu’nun  243/2 maddesine dayanarak 448 ve 452/1 gereğince kastın yoğunluğunu dikkate alarak sanığı cezalandırdığını belirtti. Mahkemenin değerlendirmesinde failin birden fazla olması ve asli failin belirlenemesi nedeniyle TCK 463. madde gereğince cezanın üçte bir oranında indirdiğini anlatan Av. Mutlu  “Bu ceza yetersizdir. İnsanlık suçu işkenceyle ölümde cezanın üçte bir oranında indirilmemesi gerekir.”

‘TİM-4 VE SORUMLULARI DA YARGILANMALI’

Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kamber Saygılı, bir polisin yaptığı işkenceden dolayı böyle bir ceza almasının önemli olduğunu ama verilen cezanın vicdanları tatmin etmediğini söyledi. Süleyman Yeter’in bilerek, isteyerek ve tasarlayarak öldürenlerin belli olduğunu anlatan Saygılı “Süleyman sosyalist bir insan olduğu için öldürüldü. Bu ceza sanığı mükafatlandırma gibidir” dedi. İşkenceci polisin Yeter’in öldürülmesinde kendisi dışında başka polisler de olduğunu söylemesine rağmen bu itirafların görmezden gelindiğini belirten Saygılı “Burada sanık polis dışında TİM- 4 denen timin başında bulunan Sedat Selim Ay ve bu timin tüm sorumluları yargılanmalıdır. O dönem emniyet müdürü de dahil olmak üzere yargılamalar yapılmalıdır. Çünkü onlar da bu işin içindedir.Verilen ceza vicdanları sızlatan bir cezadır.”   (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD insanlık suçu işliyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Yılmaer toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...