22 Ekim 2013 15:00

5.4 metrelik kağıt balığı bulundu

Deniz Bilimleri Eğitmeni Jasmine Santana hayatta başa bir kez gelebilecek bir şeye tanık oldu: 5.4 metre uzunluğunda, yaklaşık 90 kilogram ağırlığında bir Kağıt Balığı buldu.

5.4 metrelik kağıt balığı bulundu
Paylaş

Deniz Bilimleri Eğitmeni Jasmine Santana hayatta başa bir kez gelebilecek bir şeye tanık oldu: 5.4 metre uzunluğunda, yaklaşık 90 kilogram ağırlığında bir Kağıt Balığı buldu. Kaliforniya’da Deniz Bilimleri Enstitüsünde (CIMI) eğitmen olarak çalışan Santana, şnorkelle dalış yaptığı esnada, pek bilinmeyen bir türü keşfetti ve etrafında daha büyük başka bir deniz canlısı olmadığına emin olduktan sonra onu kuyruğundan çekerek kıyıya ulaştırmaya çalıştı. Doğal nedenlerle ölmüş olan bu balığı çok büyük olduğu için yaklaşık on beş kişilik bir ekibin kıyıya taşıması gerekti. Aynı enstitüde çalışan Mark Johnson, 32 yıllık çalışma hayatı boyunca bu denli büyük bir deniz canlısı görmediğini vurguladı.

EN UZUN KEMİKLİ BALIK

Guinness rekorlarında da yer aldığı üzere bilinen en uzun kemikli balık olup, yaklaşık 200 ila 900 metrede yaşadıkları için, denizde petrol ya da gaz arayan ya da okyanus derinliklerinde hidrokarbon bileşikleri ile ilgili araştırma yapan bir grubun içinde değilseniz onlarla karşılaşmanız pek olası değil.

Geçtiğimiz yaz Meksika körfezinde doğal yaşam alanlarında gözlemlenen bu türün sıra dışı sırt yüzgeci, araştırmacıların onu önce deniz derinliklerine indirilmiş bir petrol delme borusu olduğunu sanmalarına sebep olmuş. Görüntüyü biraz yaklaştırdıklarında ise bir boru değil, balık olduğunu anlamışlar. Ayrıca, sırt yüzgecini dalgalara uyumlu bir şekilde inişli çıkışlı kullanarak kendini hızlı bir şekilde ileri itebiliyor.

DENİZ YARATIĞI

Kağıt balığı, pembemsi kırmızımsı sırt yüzgeci (bu  denizcilerin görsel bir ziyafet yaşamalarına sebep olmaktadır) ve 17 metreye ulaşabilen boyu ile kemikli balıklar arasında en uzun olan balıktır.  Bundan dolayı  pek çok deniz efsanesinin konusu olmuştur. Seyrek olarak görülen kağıt balığı, herhangi bir sıcaklıktaki okyanuslarda yaşayabilir. Nadiren avlanabilen balık “Deniz Yaratığı” mitinin baş kahramanıdır.  2006’da 7 metrelik bir örnek olarak ağlara takılmış ve 15 Amerikan Deniz Kuvvetleri askerince yan yana durulduğunda taşınabilmiştir.
Ayrıca bu balık, Guiness Rekorlar Kitabı’nda “en uzun kemikli balık” olarak yer almaktadır. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Truva Müzesi inşaatı yükseliyor

SONRAKİ HABER

Kapılar artık tokmaksız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...