22 Ekim 2013 14:21

Tuncel: Demokratik İslam Kongresi çağrısı el Kaide’ye karşı girişim

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da bir “Demokratik İslam Kongresi” toplanması çağrısının, bölgedeki cemaatlere uzatılan bir zeytin dalı anlamına gelmediğini, el Kaide’ye karşı bir girişim olduğunu söyledi.

Tuncel: Demokratik İslam Kongresi çağrısı el Kaide’ye karşı girişim
Paylaş

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da bir “Demokratik İslam Kongresi” toplanması çağrısının, bölgedeki cemaatlere uzatılan bir zeytin dalı anlamına gelmediğini, el Kaide’ye karşı bir girişim olduğunu söyledi. Tuncel’in BBC Türkçe ile yaptığı mülakat sırasında Öcalan ile görüşmelerle sürdürülen “çözüm sürecinin” çökmesi halinde tarafların “Kendi planlarını hayata geçirmeye” hazır olduklarını ifade etti.

İMRALI’YA NEDEN HEYET GÖNDERİLDİ

Tuncel, hükümetin tutumuna rağmen adaya bir heyet, neden gönderdiklerini, “Öcalan, ailesi aracılığıyla, ‘15 Ekim’de sürece dair bir açıklama yapacağım’ demişti. Kamuoyu bu açıklamayı bekliyordu. Bu açıklama için de heyetin yeniden gidip bir tartışma yürütmesi gerekiyordu; KCK’nin deklarasyonunu, boş çıkan demokrasi paketini tartışması gerekiyordu. Türkiye kamuoyu, özellikle Kürtler bu mesajı bekliyordu. Eş başkanlarımız karar verdi buna” dedi.

Hükümetin; Sırrı Süreyya Önder’in İmralı ve PKK yöneticilerinin bulunduğu Kandil arasındaki görüşmelerde yer almasına da sıcak bakmadığını söyleyen Tuncel, heyet tartışmalarının “devletin yaklaşımını gösterdiğini” belirtti.

AKP Hükümetinin çok isteyerek böyle bir sürece girmediğini söyleyen Tuncel, “Uluslararası konjonktür bunu zorunlu kıldı. Devlet istediği için değil, zorunluluktan diyaloğa girdi. Devlet heyetlere müdahale ederek, isteksizliğini her fırsata ifade etti aslında” dedi.

DEVLET HİÇBİR ADIM ATMADI

Öcalan’ın “derinlikli müzakere” çağrısını değerlendiren Tuncel, “Ateşkes çağrısı oldu, gerilla sınır dışına çekildi. Ama devlet hiçbir adım atmadı. Bundan sonraki adımların da BDP’yle, Kandil’le ya da kendisiyle müzakere edilerek atılması gerektiğini söyledi. Tuncel, sürecin başarısız olması durumunda iki tarafın da; devletin de, PKK’nin de “kendi planlarını hayata geçireceğini” belirtirken de “Her defasında, bir ateşkesten sonra daha şiddetli çatışma süreçleri olmuştur. En son 2012’de ölen asker ve gerilla sayısına baktığınızda bunu görüyorsunuz. Umarım hükümet bundan bir ders çıkarır” sözlerini kullandı.

Öcalan’ın son görüşmede ilettiği mesajda en çok dikkat çeken noktalardan biri olan “Demokratik İslam Kongresi” önerisinin özellikle Suriye’de yaşananlarla ilgili olduğunu ifade eden Tuncel’e göre, bu öneri, el Nusra Cephesi ve el Kaide bağlantılı grupların bölgedeki faaliyetlerine bir itiraz niteliğinde.

GEZİ’DE KENDİMİZİ ANLATAMADIK

Tuncel ise BDP’nin Gezi eylemlerine katıldığını belirterek, “Orada şöyle bir kendimizi anlatamama durumu oldu. Aslında biz oradaydık. Oradaki Abdullah Öcalan posterini ulusalcılar asmadı. Ama beklenen belki doğu illerinde bunun aynı yoğunlukta olmasıydı. KCK’nin eleştirisini belki de biraz böyle okumak lazım” dedi. (Londra/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli Hükümete yüklendi

SONRAKİ HABER

Bayık: Ya müzakereleri kabul ederler ya iç savaş çıkar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...