22 Ekim 2013 13:30

Crown önünde uluslararası dayanışma

149 ülkede hemen hemen tüm gıda ve içecek markalarına metal ambalaj üretimi yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeili Crown Holding’in İzmit fabrikası önünde dün uluslararası bir eylem gerçekleştirildi.

Crown önünde uluslararası dayanışma
Paylaş

Hasret Gültekin Kozan

149 ülkede hemen hemen tüm gıda ve içecek markalarına metal ambalaj üretimi yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeili Crown Holding’in İzmit fabrikası önünde dün uluslararası bir eylem gerçekleştirildi.

Türkiye’de de Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından uzun yıllardır örgütlenme çalışmalarının sürdürüldüğü Crown şirketinin Kanada’daki fabrikasının uyguladığı sendikal hak ihlallerine dikkat çekmek adına, 140 ülkede 50 milyondan fazla işçiyi temsil eden IndustriALL tarafından uluslararası bir kampanya başlatıldı. İşçilerin sendikal haklarına saygı gösterilmesi ve adil bir toplusözleşme imzalanması çağrısıyla düzenlenen eylemlerin üçüncüsü ABD ve İsviçre’den sonra Türkiye’de gerçekleştirildi.

INDUSTRİALL, ULUSLARARASI KAMPANYA BAŞLATTI

Crown’un Kanada’daki işyerinde patron tarafından, Birleşik Çelik İşçileri Sendikası (USW) üyesi işçilere mevcut haklarını geri götürecek bir toplusözleşmeyi dayatmasına Kanadalı Crown işçilerinin cevabı grev oldu. Eylül ayının başından bu yana grevde olan Kanadalı Crown işçilerinin seslerini duyurmak adına dünya çapında bir kampanya başlatılmasından sonra, Kocaeli’de Birleşik Metal-İş eylem yaptı. Eyleme Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Selçuk Göktaş ile USW üyesi ve aynı zamanda Kanada Crown işçilerinden Michael Cruttenden’de katıldı.

‘FABRİKADA GEREKLİ ÇOĞUNLUĞA SAHİBİZ’

“Direne direne kazanacağız” ve “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları eşliğinde eyleme başlayan Crown işçileri adına bir konuşma yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilere dünyanın her yerinde baskının olduğunu dile getirdi. Crown’un İzmit fabrikasında yaşanan örgütlenme sürecine de değinen Serdaroğlu, “Tüm baskılara rağmen işçilerin örgütlenmek istediği Birleşik Metal-İş’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkili sendika olarak tanınmasının ardından Crown bu hakkı yok saymayı ve mahkeme yoluyla süreci geciktirerek işçilerin bu en temel haklarından faydalanmalarını geciktirmeye çalıştı. Yerel mahkemenin fabrikada gerekli çoğunluğa sahip olduğumuz yönündeki kararının ardından ise Crown Yargıtaya itiraz ederek süreci daha da uzatmaya çalıştı. Sonuç olarak işyerindeki örgütlenme aradan iki yılı aşkın bir süredir henüz sonuçlanmış değil” diye konuştu.

Ülkeye yabancı sermayeyi çekebilmek adına son dönem Osmanlı saraylarındaki gibi her türlü tavizi vermeye hazır siyasal iktidarların bulunduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, Kanada’da grevde olan emekçileri selamlayarak Crown şirketini bir an önce uluslararası sözleşmeler doğrultusunda toplusözleşme görüşmelerine davet ettiklerini yineledi.

‘DAYANIŞMA İÇERİSİNDE OLMALIYIZ’

Serdaroğlu’nun ardından söz alan Kanadalı Crown İşçisi Michael Cruttenden, Kanada’da Eylül ayından bu yana grevde olduklarını belirterek yapılan dayanışma eylemlerinden yaşadığı mutluluğu dile getirdi. Crown’un dünya çapında bir şirket olduğunun altını çizen Cruttenden, bu derece büyük bir şirketin işçilerin sesine kulak vermesi gerektiğini ifade etti. Dünyanın her yerindeki Crown işçilerinin kendileri ile dayanışma içerisinde olmalarının kendilerini onurlandırdığını vurgulayan Cruttenden, işçilerin birleşerek kazanacaklarını dile getirdi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ilgauskas’a büyük onur

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler yine ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...