22 Ekim 2013 11:41

ODTÜ'ye karşı Emniyet ve Büyükşehir Belediyesi el ele

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ağaç katliamına fidan dikerek yanıt veren ODTÜ'lülere yönelik polis saldırısı gece yarısına kadar sürdü. Olaylar sırasında 3 kişi gözaltına alındı. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi ve Emek Partisi Ankara İl Yöneticisi Rıdvan Özkerim, kampüsten çıkarken polisler tarafından darp edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin EGO seferlerini durdurması ise misilleme olarak yorumlandı. ODTÜ bu akşam yapılacak forumla bundan sonrasına ilişkin karar alacak. ODTÜ Senatosu da öğlen saatlerinde toplanıp yaşananları değerlendirecek.

ODTÜ\'ye karşı Emniyet ve Büyükşehir Belediyesi el ele
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ağaç katliamına fidan dikerek yanıt veren ODTÜ'lülere yönelik polis saldırısı gece yarısına kadar sürdü. Olaylar sırasında 3 kişi gözaltına alındı. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi ve Emek Partisi Ankara İl Yöneticisi Rıdvan Özkerim, kampüsten çıkarken polisler tarafından darp edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin EGO seferlerini durdurması ise misilleme olarak yorumlandı. ODTÜ bu akşam yapılacak forumla bundan sonrasına ilişkin karar alacak. ODTÜ Senatosu da öğlen saatlerinde toplanıp yaşananları değerlendirecek.

POLİS ODTÜ'YÜ GAZA BOĞDU
ODTÜ öğrencileri, öğretim elemanları, çalışanlar ve mezunlar dün "Rantın yoluna 5 bin fidan" şiarıyla ağaç katliamının yaşandığı bölgeye yürümüşlerdi. Yol projesinin yapılacağı alana girmeleri polisler ve belediye önlüğü giydirilen "eli sopalılar" tarafından engellenen ODTÜ'lüler, yolun kenarında kampus arazisine fidan diktiler.
Ancak akşam saatlerinde polis gaz ve ses bombalarıyla öğrencilere saldırdı. Öğrenciler üniversitesinin A4 kapısından kampüse girdiler. Polis A4 kapısından Yurtlar Bölgesi'ne gaz bombaları attı. Zaman zaman biber gazı da kullanan polis ekipleri belli aralıklarla TOMA'larla kampus içine girerek saldırısını sürdürdü. Çatışma geç saatlere kadar sürdü.

ÖĞRENCİYE POLİS İŞKENCESİ
Akşam polis saldırısının başladığı saatlerde kampüsün A4 kapısından çıkmak isteyen öğrenciler de zor anlar yaşadılar. 3 öğrenci gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlardan Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi ve EMEP İl Yöneticisi Rıdvan Özkerim, saat 17.30 sularında kampüsten çıkmak isterken çevik kuvvet polisleri tarafından çevresi sarıldı. Yara yapacak şekilde bileklerinden kelepçelenen Özkerim, yere yatırılıp polislerce uzun süre darp edildi.
Daha sonra polis aracına götürülen Özkerim'e polisler burada da şiddet uyguladılar. Yaklaşık iki buçuk saat süren işkencenin ardından 10 Nisan Karakolu'na götürülen Özkerim, burada ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Özkerim'in avukatları, darp raporu alan müvekkillerinin konu hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirdiler.

BELEDİYEDEN 'OTOBÜS' MİSİLLEMESİ
Bugün derslerine gitmek için semtten kalkan EGO otobüslerine binen öğrenciler, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin misillemesiyle karşılaştılar. EGO otobüsleri kampus girişlerinde kapılarını açarak öğrencileri indirdi. Şaşkına dönen öğrenciler duruma tepki gösterdiler. Belediye yetkilileri ise içeride otobüslerine zarar verildiğini iddia ederek, bu nedenle kampus içine otobüslerin girmediğini belirttiler.

SEFERLERE ARA VERİLDİ
Belediyeden günün ilerleyen saatlerinde yapılan açıklamada, üniversiteye verilen servislerin "can ve mal güvenliği" gerekçesiyle durdurulduğu bildirildi. Ayrıca açıklamada, bir otobüsün "ODTÜ yönetimi gerekli önlemleri alana kadar üniversitemize otobüs seferlerine ara vermek zorunda kaldık. Bu nedenle servislerimizden yararlanan tüm öğrenci, öğretim görevlisi ve personelimizden özür dileriz” denildi.

ODTÜ SENATOSU TOPLANIYOR
Yol inşaatı gerekçesiyle kampüse izinsiz girilmesiyle ilgili yasal yollara başvuran ODTÜ yönetimi, bugün üniversite Senatosu'nu topluyor. 13.30 başlayacak toplantıda ODTÜ Senatosu'nun üniversitenin tepkisini dile getiren bir metni karara bağlaması bekleniyor. Senatonun açıklaması ise yarın yapılacak basın toplantısı ile duyurulacak.
Ayrıca Rektörlük, Perşembe veya Cuma günü kampüste 3000 fidan dikme hedefiyle bir etkinlik düzenleneceğini duyurdu.

FORUMDA KARARLAR ALINACAK
ODTÜ öğrencileri, akademisyenler, emekçiler ve öğrenci toplulukları da bugün akşam saatlerinde bir forum gerçekleştirecekler. Forumda bundan sonra yapılacaklar tartışılacak, kararlar alınacak.

REKTÖR ELEŞTİRİLİYOR
Diğer yandan ODTÜ içinden Rektörlüğe yönelik eleştiriler de yükselmeye başladı. Yol tartışmalarında başından beri ılımlı bir tavır sergileyen Rektör Acar, 9 günlük bayram tatili öncesi yaptığı öğretim üyelerine yaptığı açıklamada, gerekli kurumlarla görüştüğünü ve tatil süresince inşaata başlanmayacağını belirtmişti. Ancak belediyenin inşaata başlaması, öteden beri "fazla iyimser" davranmakla suçlanan Rektör Acar'ın sert eleştiriler almasına yol açtı.

ODTÜ: PARAYI İADE ETTİK
Melih Gökçek'in kesilen ve taşınan ağaçlara karşılık ODTÜ'ye 211 bin lira ödedikleri açıklamasına da Rektörlükten yanıt geldi. ODTÜ yönetimi parayı iade ettiğini resmi resmi twitter hesabından duyurdu. Açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ arazisinden kaldırdığı ağaçlar için ODTÜ ile herhangi bir anlaşma olmadan bugün aktardığı ödeme iade edilmiştir" denildi.

TMMOB'DEN DESTEK
TMMOB'de ODTÜ öğrencileriyle dayanışma mesajı yayınladı. Mesajda şunlar ifade edildi: "Türkiye demokrasi mücadelesinin yüz akı olan, 60’lardan bu yana her dönem aralıksız olarak özerk, demokratik üniversite mücadelesinin içinde yer alan, mücadeleyi geliştiren, büyüten ODTÜ öğrencileri bugün de saldırıya, zora, gaza ve tazyikli suya karşı direnmenin güzelliğini gösteriyor.  ODTÜ’lüleri bu ülkenin insanı iyi tanır. Comer’in arabasından tanır. ÖTK’sından tanır. 'Hasan Tan ODTÜ’ye rektör olamaz' sözünden tanır. ODTÜ’lüler bu ülkedeki tüm üniversite gençliğinin gönüllerindeki yerini her dönem almıştır. ODTÜ’lüler her zaman bu ülkenin onurlu insanlarının gönüllerindedir.  TMMOB; ODTÜ’ye, ODTÜ’lülere, ODTÜ öğrencilerine saldıranlara sesleniyor: ODTÜ öğrencisi yalnız değildir. Kirli ellerinizi ODTÜ’den çekiniz. Şimdi ODTÜ’lü olma zamanıdır". (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye, Türkiye’den tazminat isteyecek

SONRAKİ HABER

Yol geçecekse camiyi bile yıkarız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...