22 Ekim 2013 09:49

Brezilya'da petrol özelleştirmesi protesto edildi

Brezilya'nın Rio de Janeiro eyaletinde gerçekleşen petrol ihalesini protesto eden kitle ile polis karşı karşıya geldi. Koruma altına alınan binayı taş yağmuruna tutan ve araçları ateşe veren göstericilere karşı polis, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Brezilya\'da petrol özelleştirmesi protesto edildi
Paylaş

Brezilya'nın Rio de Janeiro eyaletinde dün gerçekleşen petrol ihalesini protesto eden kitleye polis müdahale etti. Koruma altına alınan binayı taş yağmuruna tutan ve araçları ateşe veren kalabalığa müdahale eden polis, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Çıkan olaylar sonucu en az beş kişi yaralanırken, bir çok kişi gözaltına alındı.

Brezilya'da şu ana kadar keşfedilen en büyük petrol rezervinin bulunduğu Rio açıklarındaki Campo Libra bölgesinde, petrol çıkarma lisansı verilecek firmanın belirleneceği ihale, günler öncesinden ülkede tartışma konusu olmuştu.

Brezilyalılar,, şu ana kadar hiç bir firma tarafından bu derinlikten petrol çıkarılmadığı gerekçesiyle ihalenin çeşitli çevre riskleri taşıdığını, ayrıca milli kaynakların yabancı şirketler tarafından çıkarılmasının ülke çıkarlarına ters düşeceğini savunuyor. Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yapan hükümet ise, tehditler karşısında geri adım atılmayacağı ve ne pahasına olursa olsun ihalenin gerçekleştirileceğini duyurmuştu.

İhalenin yapıldığı otel ve çevresi, zırhlı araçlar ve bin 100 asker tarafından koruma altına alınmıştı. Ancak sabahın erken saatlerinde toplanan kalabalık, öğleden sonra yapılan ihalenin sonucu açıklanınca ortalığı ateşe verdi.

Kanıtlanmış 8-12 milyar varil petrole sahip bölgede platform kurma yetkisi vermek için çıkılan ihaleyi birinci turda 5 uluslararası şirketten oluşan konsorsiyum kazandı.

Toplam 11 şirketin katıldığı ihaleyi, Brezilyalı Petrobras, Hollanda-İngiltere iştiraki Shell, Fransız Total ve Çin sermayeli iki enerji şirketi birlikte kazandı.

Günde 1 milyon varil petrol çıkartılması beklenen Campo Libra istasyonu, son on yılda Brezilya'da gerçekleşen petrol üretimini neredeyse ikiye katlıyor. Brezilya'nın Campo Libra bölgesi haricinde 15,3 milyar varil kanıtlanmış petrol rezervi bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD\'de okula silahlı saldırı: 2 ölü

SONRAKİ HABER

Fridge Tag İçin Doğru Adres Hepsi Medikal!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...