22 Ekim 2013 06:00

Siyanür etkilerini göstermeye başladı

Siyanürle altın araması yapılan Erzincan’ın İliç ilçesinde, kuşlar göç etti, balık ölümleri yaşandı ve hayvanlar 6 bacaklı doğdu.

Siyanür etkilerini göstermeye başladı
Paylaş

Kemal Özer

Erzincan İliç’te Rio Tinto ile Çalık Grubunun altın madeni işletmesi ortaklığı hayatı yok ediyor. İlçede artık kuşlar ötmüyor, balık ölümleri yaşanıyor ve hayvanlar 6 bacaklı ya da kalbi dışarıda doğuyor. İlçede yaşayanlar madenin halk sağlığını etkilediğini de iddia ediyor.

İliç’te madencilik faaliyeti yapılan bölgeyi geziyoruz. Çok sayıda makinenin çalıştığı bölgede, gezimiz boyunca tek bir kuşa bile rastlamadık. İliç’te yaşayan Ali Bozkuş da, bu durumu “Daha önce buralar cıvıl cıvıldı. Burada makinelerin çıkardığı toz bulutları bile ilçemize büyük bir zarar veriyor. Artık doğada bir tek kuşa bile rastlanmıyor. Buralarda bir çok arıcı da vardı. Arılar birbirlerini yok etiler. Çünkü doğasını bozdular arıların. Şu anda tek bir arıcı bile yok” diyor.

Ali Bozkuş, önemli bir bilgiyi daha paylaşıyor: 6 bacaklı doğan bir oğlak ve kalbi dışarıda doğan bir buzağı. Tüm bu tuhaflıkları madene bağlıyor Bozkuş.
İlçede hastalanan insan sayısında da bir artış olduğunu düşündüklerini söyleyen Bozkuş,  sağlık taraması yapılmasını istiyor.
4 ayrı havuzda siyanürle altın ayrıştırması yapıldığı ve 800 kişinin madende çalıştığı bilgisini veren Bozkuş,  “Madende birçok taşeron firma da var. Taşeron firmalarında kaç kişinin çalıştığını bilmiyoruz” dedi.

İliç’te yaşayan Jeoloji Mühendisi Hüseyin Timurlenk, bölgede canlı organizmalarını, siyanüre ait izleri araştıracak ve analizi yapacak bilim insanının olmamasını eleştiriyor.
Mehmet Yıldırım da, ilçede yaşayan kuşların hepsinin göç ettiğini ve sularda balık ölümleri yaşandığını ifade ediyor.


RAPOR YAYIMLANACAK

İliç’e gelen Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişiminden Av. Barış Yıldırım,  aynı zamanda Türkiye Barolar Birliğinin Çevre ve Kent Hukuk Komisyonu üyesi olduğunu ifade ederek, bölgede çeşitli incelemelerde bulunacaklarını ve ulaştıkları verileri bir rapor haline getireceklerini söyledi.
Yıldırım, “Bölgede aldığımız bilgilere göre bu maden  işletme süreci için bir ayda 300 tona yakın siyanür kullanıldığını öğrendik. Bu da toprağa karışıyor ve yağmur yağmasıyla birlikte Fırat Nehri’ne karışıyor. Siyanür bölgede büyük bir tehlike yaratıyor” dedi. (Erzincan/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Çare Sırrı değil, çare ilkesel duruş

SONRAKİ HABER

İran’da muhalefet güçsüz ve etkisiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...