22 Ekim 2013 06:00

Savaş karşıtı müzik dediğin...

Meksikalı Sanatçı Pedro Reyes, insan öldürmekten emekli silahları topladı, onları üretenlerin ve kullananların hiç aklına gelmeyecek bir şey yaptı: Müzik enstrümanı...

Savaş karşıtı müzik dediğin...
Paylaş

Meksikalı Sanatçı Pedro Reyes, insan öldürmekten emekli silahları topladı, onları üretenlerin ve kullananların hiç aklına gelmeyecek bir şey yaptı: Müzik enstrümanı...
Projesinin adını da “imagine” yani “hayal et” koydu ki silahların yok etmek için değil yaratıcı üretim için kullanılacağı bir dünyanın mümkünlüğünü biraz da olsa düşündürmek için... Kendisine sormadık ama eminiz ki o da bu yeni eserlerine “malzeme” bulamayacağı silahsız günlerin hayalini kurmuştur.

Bu hayalin her gün biraz daha zor kurulduğu ülkesi Meksika’da ise son altı yılda 80 bin kişinin silahla öldürüldüğünü hatırlatmak gerekiyor. Umudu tüketmek için değil, hayali gerçekleştirmenin aciliyetini vurgulamak için...

SİLAHLARDAN AĞAÇLAR İÇİN KÜREK

41 yaşındaki Pedro Reyes, 6 bin 700 bozuk silahtan 50 kullanılabilir müzik aleti yarattı. İlk çalışması bu değildi aslında. Daha önce 1527 silahtan ağaç dikmekte kullanılmak üzere 1527 kürek yaratmıştı. Silahları hükümetten değil halktan almıştı ve “Bir ölüm aracını bir yaşam aracına dönüştürmek istedim” demişti gazetelere.  

Reyes’in en son projesinin adı ise “disarm” yani “silahsız” oldu, hayal etmekten talep etmeye geçti Reyes. Bu enstrümanlar sadece “bakmak” için değil. Çoğu ile gayet iyi müzik yapılabilir. “Sadece sergilenmesinler, toplumsal değişimde kullanılabilsinler” diye.

Meksika’nın, neredeyse tamamını uyuşturucu çetelerinin kontrol ettiği kenti Ciudad de Juarez’de, bu çetelerden hükümete ganimet kalmış tüfeklerden, revolverlerden yaptı yeni gitarlarını, saksafonlarını ve baterilerini.

“Bu silahlarla bir çok can alındığını dikkate almak önemli; bir anlamda bir şeytan çıkarma ayini gibi, müzik onların içindeki şeytanları kovuyor” ” demiş Reyes bir röportajında. Bu enstrümanlar yapılan müziğin de, silahların canını aldığı ölülerin anılması anlamına geldiğini de ekleyerek. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

En iyiler sahnede

SONRAKİ HABER

Beşiktaş\'ta af yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...