22 Ekim 2013 06:00

Her şey ‘Bir daha asla!’ demek için

25 Ekim’de DEPO’da açılacak olan “Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür” sergisi, geçmişle yüzleşme deneyimlerini ve özür dileme eylemini, toplumların ortak demokrasi kültürünü oluşturma mücadelesi bağlamında ilişkisel olarak ele almaya çalışıyor.

Her şey ‘Bir daha asla!’ demek için
Paylaş

Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür ortak bir projeyle geçmişle yüzleşmeye odaklanıyor. 25 Ekim’de DEPO’da açılacak olan “Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür” sergisi, geçmişle yüzleşme deneyimlerini ve özür dileme eylemini, toplumların ortak demokrasi kültürünü oluşturma mücadelesi bağlamında ilişkisel olarak ele almaya çalışıyor. Sergi, sekiz vakaya yakından bakarak geçmişte yaşanan hak ihlalleri, katliamlar, soykırım ve insanlık suçlarıyla devletlerin nasıl yüzleştikleri, hangi süreçlerden geçtikleri, nasıl özür diledikleri ve dilenen özrün anlamı üzerine düşünmeye çalışıyor.

NASIL BİR ORTAK GELECEK?

Geçmiş üzerine tartışmalar, son yıllarda hem yaşadığımız coğrafyada hem de dünyanın başka yerlerinde, politik ve sosyal alanda gitgide daha fazla yer kaplıyor. Geçmişle yüzleşme ve özür talebi, bu tartışmaların çatışma noktalarından en önemlisi.Geçmişle yüzleşme, Türkiye’nin ‘başına açılmış bir bela’ değil dünyanın gündemindeki bir mesele, evrensel bir dava. Bu nedenle uluslararası örneklere bakarak karşılaştırma yapmak; Türkiye’deki unutma kültürünü dönüştürmek ve adalet duygusunu onarıcı bir hatırlama kültürünün uygarlık sürecinin bir parçası olduğunu kabul etmek açısından önemli. Bu yönüyle geçmişle yüzleşme ve özür, nasıl bir toplumda yaşamak istediğimiz ve nasıl bir ortak gelecek kurmak istediğimizle de ilgili.

ÖZÜRLERİN KAPSAMLI HARİTASI SERGİDE

Sergide özel olarak incelediğimiz vakaların yanı sıra, günümüze kadar dilenmiş olan resmi özürlerin kapsamlı bir haritası da yer alıyor. Elazar Barkan ve Graham G. Dodds’un danışmanlığında hazırlanan, Tasarımcı ve Sanatçı Mahir M. Yavuz’un görselleştirdiği bu özel proje, resmi özürleri, tarihsel bağlam ve mekan ilişkisi üzerinden ele alıyor.

PROJE İKİ KİTAPTA BİRLEŞTİRİLDİ

Proje dahilinde iki de kitap hazırlandı. Serginin tamamlayıcısı niteliğindeki katalog, sergi boyunca Depo’dan ücretsiz edinilebilir. Sergi kapsamında ele aldığımız vakaların ayrıntılı olarak incelendiği metinlerle beraber, geçmişle yüzleşme üzerine çalışan yazar ve akademisyenlerin katkılarının yer aldığı kitap ise Bir Daha Asla!: Geçmişle Yüzleşme ve Özür adıyla İletişim Yayınları tarafından basıldı. Bu özel proje için hazırlanan çalışma 15 Aralık’a kadar Depo’da sergilenecek.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Güzel şeyler sanat meydanında

SONRAKİ HABER

En iyiler sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...