22 Ekim 2013 06:00

Banyo yapmak yerine duş almak!

Enerji Bakanı birkaç gün önce yaptığı bir açıklamada enerji tasarrufunun bir zorunluluk olduğunu ve az sarfiyatlı ampuller kullanmamız gerektiğini, banyo yapmak yerine duş almamızın doğru olacağını buyurmuş.

Banyo yapmak yerine duş almak!
Paylaş

Yusuf Gürsucu

Enerji Bakanı birkaç gün önce yaptığı bir açıklamada enerji tasarrufunun bir zorunluluk olduğunu ve az sarfiyatlı ampuller kullanmamız gerektiğini, banyo yapmak yerine duş almamızın doğru olacağını buyurmuş. Sevgili Gaye Yılmaz’ın Evrensel Basım Yayından çıkan “Kıtlığın nedeni, kıtlığa çare olabilir mi?​” kitabındaki vurucu başlığı ile sorduğu şey, “su”da olduğu gibi yaşamın her alanında kapitalizmin yarattığı sorunları kapitalizmin çözüp çözemiyeceği sorusudur. İnsan ile birlikte doğada var olan tüm canlılar için vazgeçilemez olan su kadar soluduğumuz havayı, ormanları, denizleri, toprağı da aynı perspektifle ele almamız mutlak gerekiyor.

ENERJİ Mİ, YOKSA SU VE TOPRAK MI?

Türkiye’de Adana Ceyhan’da başlanan ve Zonguldak Kilyos ile Konya Karapınar bölgelerine kurulmak istenen Enerji İhtisas Endüstri Bölgelerinin ortak özelliği altyapısının (arsa dahil) tamamen kamu eli ile gerçekleştirilip sermayeye sunulmayı içermesidir. Konya Karapınar’ın özelliği ise kuruluş aşamasında “Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi” olarak anılmasıydı. Fakat bu durumun böyle olmadığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız’ın açıklamalarında açıkça görüyoruz. Bakan Yıldız bölge için şöyle bir ifade de bulunmuş; Türkiye’nin Afşin Elbistan’dan sonraki, 1.8 milyar tonluk en büyük kömür rezervinin, kendi iktidarları döneminde Konya’nın Karapınar ilçesinde tespit ettik. Bu açıklamayı ise “Güneş Enerjisi Sektöründeki Gelişmeler ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstrisi Bölgesi Yatırım Fırsatları” başlıklı panelde yapması iktidarın niyetini açıkça ortaya koyması bakımından çok önemli.
TEMA Vakfının Tarım Bakanı Mehdi Eker’le birlikte Konya’dan başlayıp Karapınar’da biten ve binlerce insanın destek verdiği “Toprağa saygı” yürüyüşü ve bir dizi etkinlik düzenlenmişti. Etkinliklere katılanların ve dışında kalarak izleyenlerin ortak temennisi böyle bir etkinliğin toprağa olan saygıyı artırması yönündeydi. Fakat yaşanan durumun hiç de böyle olmadığını, düpedüz bir tiyatro oyununa benzer bir dizi etkinlikle insanlara yalan söylendiğini sonuçlara bakınca anlamak mümkün.
Erozyonu önlemek adına ortaya konan projenin şu an ne durumda olduğunu doğrusu hiç merak etmiyoruz. Çünkü geldiğimiz nokta, bölgede tarımın tamamen ortadan kaldırılma sürecinin hızla yaşandığını bize gösteriyor. 5900 hektar yani 59 bin dönüm ya da 59 milyon metrekare alan sadece güneş tarlaları için ayrılmış durumda. Yapımı öngörülen termik santraller ise 18 bin MW olarak inşa edileceği Enerji Bakanı tarafından daha önce ifade edilmişti.
Bu yaşanan süreçle birlikte tüm bölgedeki tarımsal faaliyetler kısa dönem içinde son bulacak. Bölgenin tüm su kaynakları kurulmak istenen termik santraller de ve sözde “temiz” olduğu sıkça vurgulanan güneş santrallerinde kullanılacak ve hızla tüketilecek. Benzer sorunları Türkiye’nin dört bir yanında görmek mümkün. Enerjinin kapitalizmin bir ihtiyacı olduğunu, aşırı üretim ve tüketim politikalarının devam etmesindeki çıkarı nedeniyle bundan asla vazgeçmeyeceğini aklımızdan bir an olsun çıkarmamalıyız. Sıradan insanların tasarrufları ile kapitalizm dolayısıyla da geleceğimiz kurtarılamaz. Bu nedenle kapitalizmi ait olduğu yere yani tarihin çöplüğüne göndermenin zamanı çoktan gelmiştir.

DUŞ ALMAK!

Yukarıda vurguladığımız gibi kapitalizmin yani sermayenin yarattığı yaşamsal sorunları tasarruflu ampulerle ya da banyo yapmak yerine duş alarak aşmamız mümkün mü? Bugün banyo yapmak yerine duş alın diyen muktedirler yarın susuzluk arttıkça bizlere ayda bir duş alın, daha sonrasında muhtemelen yılda bir kez duş almak size yeter diyebileceklerdir. Fakat bizlerin yani emekçi halkların, pahalı ve ulaşılması güç ticari bir meta haline getirilen ve bu durumun gittikçe büyüyeceği içmek için dahi bulmakta zorlanacağımız bir dünyada suyu yıkanmak için kullanabilme şansımız olacak mı?                                                                                                                               

*HDK Ekoloji Kom. Üyesi

ÖNCEKİ HABER

Leroy Merlin işçileri iş başı yaptı

SONRAKİ HABER

1400 kişi organ nakli beklerken öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...