21 Ekim 2013 13:16

ODTÜ'de rantın yoluna 5 bin fidan

ODTÜ'de öğrenciler, Cuma akşamı gerçekleştirilen baskın sonrası ağaçların kesilmesini protesto ediyor. Öğrenciler ODTÜ'yü yeniden yeşertmek için fidan dikildi.

ODTÜ\'de rantın yoluna 5 bin fidan
Paylaş

ODTÜ Öğrencileri, ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği ve ODTÜ Eğitim-Sen Şubesi ellerinde fidanlarla geçtiğimiz hafta Eskişehir-Konya yolu yapımı için ağaçsızlandırılan bölgeyi yeniden ağaçlandırmak için yol güzergahına yürüdü.

"Rantın Yoluna 5000 Fidan Dikiyoruz" pankartıyla yürüyen ODTÜ bileşenleri "Kimyasal Tayyip, Beton Gökçek", "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "Gökçek elini ODTÜ'den çek" sloganları attı.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen yürüyüşte eylemin keyifli anlarından biri de araba maketiyle araç taklidi yaparak kitlenin arasından geçen öğrenci oldu.

Öğrenciler ağaç katliamının yapıldığı alana geldiklerinde belediye çalışanlarının müdahalesiyle karşılaştı. Kısa sürede onlarca polis koşarak alana gelirken, öğrencilere engel olunmaya çalışıldı.

100. Yıl Mahallesi halkı da alana gelerek öğrencilere destek verdi. Eyleme CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakan da katıldı.

Çok sayıda TOMA, iş makinesi ve alçak uçuş yapan helikopterin gölgesinde öğrenciler fidan dikimine başladı. Fidan dikimi sırasında belediye çalışanlarının iki kişiyi yaraladığı öğrenildi.

POLİS A4 KAPISI ÖNÜNDE SALDIRDI

Akşama doğru çatışmalar şiddetlendi, polis A4 Kampüsü önünde öğrencilere saldırdı.

Gerginlik sürerken polisin gaz bombalı saldırıları da devam ediyor.


‘BU YASA DIŞI AĞAÇ KATLİAMIDIR’

ODTÜ Ormanı’nın koruma amaçlı imar planının içerisinde olduğunu söyleyen ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Ali Gökmen, “Büyükşehir Belediyesinin gece baskını sadece ODTÜ arazisine yapılan izinsiz bir giriş değil, aynı zamanda yasa dışı bir çevre katliamıdır” diye tepki gösterdi. Projenin askıda olduğunu ve yasal itiraz süresi sonuna kadar geçerliliğinin de bulunmadığına dikkat çeken Gökmen, “Plandaki değişiklikler Yüzüncü Yıl ve Ankara’da yeni rant alanlarının hedeflendiğini açıkça göstermektedir” dedi. Ulaşım sorununun toplu taşımayla araçlarıyla çözülebileceğini ancak 20 yıldır metro yapımına geçilmediğini ifade eden Gökmen, “Yasa dışı şekilde yok edilen ağaçların yerine diktiğimiz bu fidanlarla ODTÜ Ormanı’na sahip çıkacağımızı bir kez daha gösteriyoruz” diye ekledi. 


GÖKÇEK, OLAY ÇIKSIN İSTEMEMİŞ!

Açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “marjinal grupların olay çıkarmasını önlemek ve herhangi bir hadise çıkmasını istemedikleri için” ağaçların bayram tatilinde ve gece kesildiğini söyleyerek kesimden haberi olduğunu itiraf etti. Gökçek, “Bayramın ertesinde bunu yapmamız ve herhangi bir olay olmaması da ne kadar isabetli olduğumuzu ortaya koydu.” dedi. 

PARA İADE EDİLDİ

Melih Gökçek, kesilen ve kaldırılan 2388 ağaca karşılık ODTÜ'ye 211 bin lira verdiklerini de dile getirdi. ODTÜ yönetiminin ise bu parayı iade ettiği öğrenildi.

İade kararı ODTÜ'nün resmi twitter hesabından da, "ABB'nin ODTÜ arazisinden kaldırdığı ağaçlar için ODTÜ ile herhangi bir anlaşma olmadan bugün aktardığı ödeme iade edilmiştir." ifadeleriyle duyuruldu.  (Ankara/EVRENSEL)


MİMARLAR ODASI'NDAN SUÇ DUYURUSU

Mimarlar Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ ağaçlarını kesmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ODTÜ'de yol yapım çalışmalarında tartışmalar sürerken, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gece baskınıyla ağaçları kestiği hatırlatıldı. Açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında ruhsatsız yol yapım çalışması için ODTÜ ağaçlarını keserek kamu malına zarar vermekten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek, "ODTÜ'de yapılmaya çalışılan yol için onaylanmış proje ve ruhsat yok. Ankara Büyükşehir Belediyesi hukuka aykırı ve keyfi hareket etmiştir. ODTÜ ağaçları kamu malıdır, Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri kamu malına zarar vermiştir. Konuyla ilgili sorumluluğu olan yetkililerle ilgili suç duyurusunda bulunduk Gerekli suç duyusunu yaptık. Sorumlular cezalandırılana kadar sürecin takipçisi olacağız" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Güney Sudan\'da silahlı saldırı: 41 ölü 63 yaralı

SONRAKİ HABER

İstanbul Buluşmaları başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...