21 Ekim 2013 09:26

Havalar soğudu, bacalara dikkat!

Havaların soğuması ile birlikte ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşlar uyarıldı. ‘Sessiz katil’ olarak adlandırılan zehire karşı tedbir alınması uyarısı yapıldı.

Havalar soğudu, bacalara dikkat!
Paylaş

Havaların soğuması ile birlikte ortaya çıkan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşlar uyarıldı. ‘Sessiz katil’ olarak adlandırılan zehire karşı tedbir alınması uyarısı yapıldı.
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ; doğalgaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında ‘karbon’ bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli gaza dikkat çekti. Karbonmonoksit gazı diye adlandırılan bu zehirli gazın tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle ‘Sessiz Katil’ şeklinde adlandırıldığını ifade eden Prof. Karadağ, vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

HER YIL BAKIM YAPILMALI

Prof. Karadağ, şu bilgileri verdi: “Ev ve iş yerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımları yaptırılarak iyi durumda oldukları kontrol edilmeli. Doğal gaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar, hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Baca ve soba borusu bağlantısının uygun bir biçimde yapıldığından emin olunmalıdır. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır. Bacalar dışarıya kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Dışarıya kadar metal bir boru ile kaçak olmayacak şekilde gitmelidir. Bacaların ve boruların temiz ve tıkanıksız olduğu garanti altına alınmalı. Sık sık baca tepmesi oluyorsa baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca kapakları en uygunudur. Şofbenler standartlara uygun olmalı.”

LODOSTA ÖLÜM ORANI ARTIYOR

Özellikle lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğine dikkat çeken Karadağ, şöyle devam etti: “Bacalar, standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmelidir. Karbonmonoksit sensörleri kullanılmalı, karbon içeren yakıtların kullanıldığı odalara yerleştirilen bu cihazlar karbonmonoksit gazını algılar ve alarm devreye girer. Çıkardığı kuvvetli ses sayesinde ev içerisinde yaşayan kişilerin uyarılmasını sağlar. Odada karbonmonoksit gazı bulunduğu sürece müdahale edilmedikçe alarm devreden çıkmaz. Birçok ülkede bu tip sensörlerin kullanılması mecburi tutulmaktadır.”

KARBONMONOKSİT NASIL ZEHİRLİYOR?

Karbonmonoksit gazının akciğerler aracılığıyla kana geçtiğinin altını çizen Prof. Dr. Mehmet Karadağ, “Karbonmonoksit gazı kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine, oksijenden ortalama 200 kat daha hızlı bağlanır. Karbonmonoksitin hemoglobinle birleşmesi sonucu karboksihemoglobin (COHb) oluşur. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan, dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir.” diye konuştu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Yeşiller\'de Cem Özdemir yeniden eş başkan

SONRAKİ HABER

Bu gidişle yarına çıkmayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...