21 Ekim 2013 06:02

Er Utku Kalı'nın davasına katılım çağrısı

Adalet İçin Hukukçular, Reyhanlı'daki bombalı saldırıyla ilgili belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan ve hakkında 25 yıl hapis istemiyle dava açılan er Utku Kalı'nın yarın Samsun'da görülecek davasına katılım çağrısı yaptı.

Er Utku Kalı\'nın davasına katılım çağrısı
Paylaş

Adalet İçin Hukukçular, 11 Mayıs tarihinde Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 50 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının ardından “Redhack”e gizli belgeleri sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan ve hakkında 25 yıl hapis istemiyle dava açılan er Utku Kalı'nın yarın Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Reyhanlı'da yaşanan patlamayla ilgili sızdırılan belgelerle patlamanın önceden bilindiği ve gerekli önlemlerin alınmadığının ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, "Belgelerin yayınlanmasının ardından patlamanın sorumlularını araştırmak ve yargı önüne çıkartmak yerine belgenin kim tarafından sızdırıldığına odaklanmış, yapılan ‘soruşturma’ sonucunda Er Utku Kalı hukuka aykırı ve keyfi olarak gözaltına alınarak tutuklanmıştır. Utku Kalı'nın yaklaşık 5 aydır süren tutukluluk süresince kendisine çeşitli işkence ve kötü muameleler yapılmış, sağlık sorunları olmasına karşın tedavisi sürekli yarım kesilmiştir" denildi.

Açıklamanın devamında, "Adalet İçin Hukukçular olarak ne ülkemizin Suriye ile savaşa girmesine, ne de savaş suçlarının üzerini örtmek amacıyla gencecik bir insanın hayatının karartılmasına izin vermeyeceğiz. Utku Kalı değil Reyhanlı patlamasının sorumluları yargılanmalıdır. Duyarlı ve ilerici kamuoyunu Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 21 Ekim 2013 tarihinde, ilk duruşması yapılacak olan davaya katılarak Utku Kalı'ya sahip çıkmaya davet ediyoruz" çağrısında bulunuldu.

NE OLMUŞTU?

Reyhanlı patlamasının yaşandığı tarihte, Amasya Jandarma Komutanlığı'nda zorunlu askerlik yapan Utku Kalı, “RedHack”in belgeleri yayınlamasının ardından 22 Mayıs'ta gözaltına alındı. Gözaltında işkence yapılarak sorgulanan Kalı, suçu kabul etmeye zorlandı ve defalarca çıplak arama işkencesine maruz kaldı. Doktor muayeneleri de kelepçeli halde ve askerlerin nezaretinde gerçekleşti. Askeri mahkeme, Kalı davasında görevsizlik kararı vererek davayı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. Maddesiyle yetkili Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Kalı, hakkında , "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin belgeleri açıklama" suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası isteniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarihe böyle not edilecekler: Ormanı bozkıra çevirenler

SONRAKİ HABER

Keleşi: Ruhani saman altından su yürütüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...