21 Ekim 2013 06:00

TMK’nin kullanımı endişe verici boyutta

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’nin 1991’de çıkardığı Terörle Mücadele Yasası’nın gün geçtikçe AKP iktidarına muhalefet edenlere karşı kullanıldığını belirtti.

TMK’nin kullanımı endişe verici boyutta
Paylaş

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’nin 1991’de çıkardığı Terörle Mücadele Yasası’nın gün geçtikçe AKP iktidarına muhalefet edenlere karşı kullanıldığını belirtti.
Amerika’nın Sesi’nde yayımlanan “Terörle Mücadele Kapsamının Genişlemesi Kaygı Yaratıyor” başlıklı habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Uzmanı Emma Sinclair Webb Terörle Mücadele Yasası’nın kullanımında endişe verici bir artış gözlemlediklerini söylüyor. Webb, Adalet Bakanlığı verilerinin son 4 yılda 40 bin kişinin silahlı örgüt üyeliğiyle yargılandığını ve bunların yarısının mahkum edildiğini belirtiyor. Yasa çoğunlukla Kürtlere karşı kullanılsa da başka grupları da içeriyor. Webb yasanın solculara, gazetecilere ve öğrencilere karşı da kullanıldığını ve suçlamalara neden olan eylemlerin herhangi bir şekilde terörizm olarak nitelendirilemeyeceğinin altını çiziyor.

KİLİT FIRSAT DEĞERLENDİRİLEMEDİ

Açıklanan demokrasi paketinde bu yasanın değiştirilmemesi, yurt içinden ve dışından tepkilere neden oldu. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonunun İngiliz üyelerinden Richard Howitt, Türk Hükümetinin Terörle Mücadele Yasası’nı değiştirmek için kilit bir fırsatı değerlendiremediğini söyledi.
Durumu daha da vahim hale getiren yasanın, haziran ayında başlayan Gezi direnişine katılan kişilere karşı da kullanılmaya başlandığı hatırlatıldı.

‘BARIŞ GÖRÜŞMELERİ AKSAMIŞ DURUMDA’

Terörle Mücadele Yasası’nda yapılacak reformlardan en çok BDP’nin binlerce üyesinin kazançlı çıkacağı belirtilen haberde, “Parti, aralarında onlarca belediye başkanı da bulunan 6 binden fazla üyesinin, bu yasa kapsamında hapse atıldığını söylüyor. Bu kişilerin serbest kalması PKK’nın hükümetle sürdürdüğü barış görüşmelerinin en önemli koşullarından biri. Ancak görüşmeler şu anda duraksamış durumda” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İlhan Berk\'e ev ziyareti

SONRAKİ HABER

Göçük altında kalan işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...