21 Ekim 2013 06:00

İlhan Berk'e ev ziyareti

İlhan Berk ölümünün 5. yılında, Bodrum’dan Bursa’ya taşındı. Şiirleri, resimleri, kitapları, defterleri, çalışma odası, fotoğrafları, giysileri ve özel eşyaları ilk kez Bodrum dışına çıktı.

İlhan Berk\'e ev ziyareti
Paylaş

Güney Özkılınç

İlhan Berk ölümünün 5. yılında, Bodrum’dan Bursa’ya taşındı. Şiirleri, resimleri, kitapları, defterleri, çalışma odası, fotoğrafları, giysileri ve özel eşyaları ilk kez Bodrum dışına çıktı.
Bursa’da Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde; şeylerin, nesnelerin, taşların, çamurun, çöpün, evin, odanın, kapının, pencerenin, duvarın, tavanın, merdivenin, masanın, kâğıt kalemin şairine, İlhan Berk’e bir ev ziyareti yapılabilecek.

Nilüfer Belediyesi(Bursa)’nin Gonca Özmen ve Ahmet Berk küratörlüğünde düzenlediği sergi, 200 civarında şiir severin katıldığı etkinlikle Bursalılarla buluştu.
Sergi açılışına PEN Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tülin Dursun, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Müslim Çelik, şair Sina Akyol, Adil İzci, yazar Sevim Ak ile Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri ile Bursa ve Bursa dışından çok sayıda şair, yazar da katıldı.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin de bulunduğu serginin açılış konuşmalarını Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ahmet Berk ve Gonca Özmen yaptı.

ŞAİRDEN BİZE KALANLAR PAYLAŞILMALI

İlçeleri sınırları içinde dört kütüphane açtıklarını belirten Mustafa Bozbey, İlhan Berk’e ev sahipliği yapmaktan dolayı gurur duyduklarını belirterek bu tür çalışmalardan tüm Bursalıların yararlanması gerektiğini belirtti. Ahmet Berk ise, serginin ilk kez Bodrum dışına taşındığını belirterek güzel şeylerin paylaşılması gerektiğini ve bu nedenle Bodrum’daki İlhan Berk evinin; şair, yazar ve diğer sanatçılara açık olacağını, burayı çalışma yapılabilecek bir eve dönüştürme uğraşı içinde olduklarını söyledi.

BERK’İN DEFTERLERİ YAYIMLANACAK

Gonca Özmen ise İlhan Berk’in yayınlanmamış şiirinin kalmadığını belirttiği konuşmasında onun defterlerinin tıpkıbasımını, çok yakında yayına hazırlayacaklarını belirtti. Özmen, şu cümlelerle anlattı İlhan Berk’i; Yetinmeyen biri oldu hep İlhan Berk. Sadece şiir yazmakla, sözün betimlediğiyle, göstermeye çalıştığıyla yetinmedi; imgeyi sözden çizgiye de taşıdı. Şiirde nasıl verili olanı, gerçekliği kendince görüp, bozup, isteyince yeniden yazdıysa,  resimlerinde de aynı şeyi yaptı. Şiirde örtüklük taraftarıydı, resimde çıplakları yeğledi. Sayıları, harfleri bile resimmişçesine görendi o. Bakmaya, “gözleri görmeye doymayan” lardandı. Yazının cehenneminden resme sığınıyor, çizerken mutlu oluyordu. İlk sergisini 1976’da Galeri Baraz’da açan Berk,‘Mademki çağ görsellik çağı, işte benim gördüğüm, alın seyreyleyin!’ diye düşündü.

20 Kasım’a kadar açık kalacak, Bursa Nâzım Hikmet Kültür Evi’ndeki “İlhan Berk’e Ev Ziyareti” adlı sergide, şairin resimleri, el yazısı şiirleri, defterleri, ilk baskı kitapları, fotoğrafları ile özel eşyalarını görmek mümkün olacak. (Bursa/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Suriye\'de intihar saldırısı: 30 ölü

SONRAKİ HABER

TMK’nin kullanımı endişe verici boyutta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa