21 Ekim 2013 06:00

Evde karşılıksız, işyerinde düşük ücretle işçilik

Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye'de kadın-erkek ücret farkı yüzde 20 civarındadır. TÜİK’in 2011 yılında yaptığı ankete göre kadınların işgücüne katılımı yüzde 28.8 olarak belirleniyor. DİSK Araştırma Enstitüsü Bülteni'nin 2013 Güz sayısında yer alan M. Meryem Kurtulmuş’un “Kapitalizm, ataerki ve kadın-erkek ücret eşitsizliği” adlı yazısı, ikincil konumda bulunan kadın emeği ve cinsiyete dayalı ücret farkına dikkat çekti.

Evde karşılıksız, işyerinde düşük ücretle işçilik
Paylaş

Ekrem Ünal

Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye'de kadın-erkek ücret farkı yüzde 20 civarındadır. TÜİK’in 2011 yılında yaptığı ankete göre kadınların işgücüne katılımı yüzde 28.8 olarak belirleniyor.
DİSK Araştırma Enstitüsü Bülteni'nin 2013 Güz sayısında yer alan M. Meryem Kurtulmuş’un “Kapitalizm, ataerki ve kadın-erkek ücret eşitsizliği” adlı yazısı, ikincil konumda bulunan kadın emeği ve cinsiyete dayalı ücret farkına dikkat çekti.

GÖZ ARDI EDİLİYOR

Kurtulmuş'un yazısına göre, kadın-erkek ücret farklılığı yaygın kanının aksine kadınların eğitim durumundan kaynaklanmıyor. Kadınlar okulda ve üniversitede erkeklere göre daha başarılı olsalar dahi ücret farkı azalmıyor. Temizlikçi kadın ile çöp toplayan erkeğin benzer mesleklerde oldukları fakat aldıkları ücret farklı olduğuna değinen Kurtulmuş, kadınların becerilerinin genellikle göz ardı edildiğini vurguladı.

ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİLİĞİ DİKKATE ALINMIYOR

Yapılan araştırmalarda, kadın-erkek ücretlerinin farklılığı hesaplanırken eğitim, iş deneyimi, çalışılan saat, iş türü gibi nedenler dikkate alınıyor. Kadınların yarı zamanlı işlerde çalışıp aynı zamanda da ücretsiz olarak ev işleri ve çocuk bakımıyla ilgileniyor olması ise araştırmalarda dikkate alınmıyor. Ücretsiz aile işçiliği; kadınların eğitimini, iş deneyimini, kariyerde ilerlemesini olumsuz etkiliyor. Türkiye’de zaten düşük oranda işgücüne katılan kadınların büyük bölümü ise ücretsiz aile işçiliği yapıyor.

BİR ‘CAM TAVAN’ ÖNLÜYOR

Kadın emeği evde karşılıksız, işyerinde düşük ücretle var olabiliyor. Ücretsiz ev işleri ve çocuk bakım yükü olan kadınlar, yarı zamanlı işlerde çalışıyor. Yarı zamanlı çalıştıkları işyerlerinde kariyerde ilerlemeleri zorlaşıyor. Kurtulmuş, bu durumu “Bir ‘cam tavan’, kadınların yüksek ücretli pozisyonlara ulaşmasını önler” diye anlatıyor.  
Kapitalizmin ve erkek egemenliğinin tarihsel rolüne değinen Kurtulmuş, “Ev emeği değişim değerine dönüşmediği sürece görünmez olarak kalmaya devam edecektir” diye belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üretici hayvancılıktan kaçıyor

SONRAKİ HABER

AVM emekçileri bayılana kadar çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...