20 Ekim 2013 16:15

185 yıllık handa yangın

Bursa’nın İnegöl ilçesindeki 185 yıllık tarihi Beylik Hanı’nda yangın çıktı. Bu sabah 07.00 sularında çıkan yangın, kısa sürede iş hanında bulunan ayakkabıcı, gümüşçü, lokanta, kuyumcu, eczane olan işyerlerine sıçradı.

185 yıllık handa yangın
Paylaş

Bursa’nın İnegöl ilçesindeki 185 yıllık tarihi Beylik Hanı’nda yangın çıktı. Bu sabah 07.00 sularında çıkan yangın, kısa sürede iş hanında bulunan ayakkabıcı, gümüşçü, lokanta, kuyumcu, eczane olan işyerlerine sıçradı. İtfaiye ekipleri, büyük bir bölümü ahşap olan iş hanındaki yangına müdahalede yetersiz kalınca Bursa, Yenişehir ve en yakın beldelerde bulunan itfaiye araçları sevk edildi.

YANGIN 2.5 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Yangına toplam 30 itfaiye aracı müdahale etti. Alevler 2.5 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlandı. Yangında 25’in üzerinde işyeri zarar gördü.

Görgü tanıklarının yangının çatıdan geçen elektrik tellerinden çıkan kıvılcımla başladığını söyledi. Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma sürdürülüyor.

RESTORASYON PROJESİ HAZIR

AKP’li İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hanla ilgili olarak restorasyon projeleri olduğunu ifade etti. Aktaş, Anıtlar Kurulunun izniyle yanan yerleri temizleyeceklerini ve projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

BEYLİK HANI

‘Akarsu’, ‘Güven Çarşısı’ veya ‘Cafer Paşa Hanı’ isimleri ile bilinen Beylik Hanı, Vakıflar Genel Müdürlüğündeki kayda göre 1827-1828 yıllarında Cafer Paşa tarafından yaptırıldı. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde dikdörtgen planlı, açık avlulu hanın dikey kenarlarında birer kapı bulunuyor. 35.70x9.65 metre ölçüsünde olan, avlusu da bulunan hanın ana yapısı kesme taştan yapılma Beylik Hanı 1950’li yıllarda onarımı sırasında eski özelliğini yitirdi. Üzerindeki kurşun kaplama da aynı yıl sökülerek kiremit çatı konulurken, sadece güneybatıdaki giriş kapılarından biri orijinalliğini koruyor. (Bursa/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Maden ocağında göçük: 1 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Savaş sırası bizde mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...