19 Ekim 2013 15:17

Akademisyenlere saldırı kasıtlı

ODTÜ’de orman katliamını protesto edenlere yönelik polis saldırısından akademisyenler de nasibini aldı. Yaşanan ağaç katliamına tanıklık eden akademisyenlere polisler plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı. ODTÜ tarih bölümünde Yrd. Doç. Dr. Birten Çelik topuğuna, matematik bölümünde Yrd. Doç. Ahmet Beyaz ise eline isabet eden gaz fişekleriyle yaralandı.

Akademisyenlere saldırı kasıtlı
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

ODTÜ’de orman katliamını protesto edenlere yönelik polis saldırısından akademisyenler de nasibini aldı. Yaşanan ağaç katliamına tanıklık eden akademisyenlere polisler plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı. ODTÜ tarih bölümünden Yrd. Doç. Dr. Birten Çelik topuğuna, matematik bölümünden Yrd. Doç. Ahmet Beyaz ise eline isabet eden gaz fişekleriyle yaralandı. İkisinin de ciddi bir sağlık sorunları bulunmuyor.
Yaşadıklarını gazetemize anlatan Yard. Doç. Dr. Birten Çelik şunları söyledi: “Polisi görünce herkes geri çekilmeye başladı. Biz 3 kişi geride kalmıştık. Mezunlar Derneğinin tesislerine sığınmak istedik. Ancak 3 kişi olmamıza rağmen üstümüze fişekler atıldı. Baş hizamızdan gaz fişekleri geçti. Ben sol ayak topuğumdan yaralandım. Farklı bir ayakkabı giysem belki de topuğum parçalanacaktı. Ahmet Beyaz hocamız da elinden yaralandı. Ucuz atlattık, kafamıza da gelebilirdi.” Saldırıyı çok çirkin bulduklarını belirten Çelik, “Akıl alır gibi değil. Demokratik bir ülkede bunlar yaşanmaz. Bu tür saldırılar demokratik bir ülkede olmadığımızı gösteriyor” diye konuştu.

'HUKUKSUZLUK VE ŞİDDET TIRMANDIRILIYOR'
Prof. Dr. Semih Bilgen: “Belediye ve İçişleri Bakanlığı, hukuksuzluğu ve şiddeti tırmandırma taktiği uyguluyor kamu görevlileri, Belediye ve İçişleri Bakanlığı. İtiraz süreci içerisindeyiz. Yasal süreç göz ardı edilip üniversiteye resmen saldırılıyor.
Planın itiraz süresinde uygulanmayacağı konusunda Rektöre söz verildiği belirtiliyor. Yani ortada bir kandırmaca var. Bu şiddet kısa vadede kamu görevlilerinin istediklerini yapmalarını sağlayabilir. Ama uzun vadede bu mümkün değil. Hiçbir kamu yönetimi gayri meşru yöntemlerle, şiddetle varlığını sürdüremez. Bu çıkmaz bir yol ama maalesef çevreye, kamu kurumlarına, insanlara zarar veriyorlar."

'KATAKULLİ'
Prof. Dr. Ferdan Ergut: "Hukuksuzluk ve keyfilik. 3 Kasım'a kadar ODTÜ'nün itiraz hakkı var. Belediye yetkililerinin rektöre verdiği sözler var. Koruma Planı'nda koskocaman bir tadilat yapılmış. İncelemek bile zaman alır. Ancak hemen onaylanıp son anda Rektörlüğe iletiliyor. Rektörlük itirazını faks ve telefon yoluyla yapmak zorunda kalıyor. Öğrencilerin yokluğundan da faydalanan Melih Gökçek harekete geçiyor. İnsanlar şikayette bulunmak istiyor, savcı ortada yok. Rektörün şikayet dilekçesi dahi karakoldan geri çevriliyor. Katakulliye getiriliyor adeta. Planlı olduğu açık."

'GECE YARISI KAMU YÖNETİMİ OLMAZ'
Prof. Dr. Tarık Şengül: "Proje uzun zamandır gündemde. Koruma Planı'na konu oldu. Plan henüz askıda ve itiraz süresi var 4 Kasım'a kadar. Taraflar itiraz etmek için hazırlanıyor. Bu sürecin ortasında 3 bin ağacın bir kısmını söktüler, büyük kısmını da yıktılar. Planın artık neyine itiraz edilecek? Ormanı yok ederek, itirazların gerekçesini ortadan kaldırdılar. İtirazların dinlenmesine bile olanak sağlanmadı. Bunun dışında hem ODTÜ arazisine, hem de Mezunlar Derneği'nin tesislerine izinsiz bir şekilde girildi. Tüm bunların gece karanlıklarında yapılması karanlık bir anlayışının ifadesi. Kamu yönetimi böyle olmaz. Gece yarısı kamu yönetimi mi olur? Biz aydınlık bir kamu yönetimi istiyoruz"

MEZUNLAR DERNEĞİNİN TESİSİNE DE GİRDİLER
ANKARA Büyükşehir Belediyesinin ODTÜ ormanına yaptığı gece operasyonunda ODTÜ Mezunları Derneğine ait Vişnelik Sosyal Tesislerine de girdi. Tesislerin çitleri belediye ekiplerince yıkıldı. Kendilerine çalışmayla ilgili hiçbir bilgi verilmediğini belirten ODTÜ Mezunlar Derneği yöneticileri ve tesis çalışanları, duruma müdahale etmek istediler. Ancak polis ve “belediye görevlisi” olduklarını iddia eden sivil giyimli eli sopalı bir grup, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu dernek üyeleri ve tesis çalışanlarına saldırdı. Çok sayıda kişinin üzerlerine doğrudan atılan gaz fişekleri ve plastik mermiler nedeniyle yaralandığı öğrenildi.
Dernek yöneticileri, bölgedeki meyve ağaçları nedeniyle “Vişnelik” diye bilinen bölgede yüzlerce ağacın katledildiğini bildirdi.

SAVCILIK ŞİKAYETİ DE KABUL ETMEDİ
ODTÜ Mezunları Derneği konuya ilişkin Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmak istedi. Ancak akademisyenler ve dernek yöneticileri şikayet dilekçelerini kabul edecek savcı bulamadılar. 10 Nisan Polis Karakolu da şikayetleri almayı reddetti. Olay sosyal medyada duyulunca savcılık sabah 03.00 sularında suç duyurusunu kabul etti. Ayrıca ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’ın da 10 Nisan Polis Karakoluna şikayette bulunduğu, ancak şikayet dilekçesinin kabul edilmediği öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roboskili yurttaşın engelli maaşı kesildi

SONRAKİ HABER

Libya’da şiddet sarmalı genişliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...