19 Ekim 2013 13:50

Kemençeci Yaşar Turna mezarı başında anıldı

Arhavi’li kemençeci Yaşar Turna ölümünün 23. yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Kemençeci Yaşar Turna mezarı başında anıldı
Paylaş

Gençağa Karafazlı

Arhavi’li kemençeci Yaşar Turna ölümünün 23. yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Ailesi, akrabaları, dostları ve onu tanıyan yeni nesil geçlerden oluşan kalabalık bugün Yaşar Turna’nın mezarı başındaydılar. Arhavi “Çkuni Berepe” Laz Kültür, Sanat ve Turizm Derneğince organize edilen anma etkinliği “Çkuni Berepe” Dernek Başkanı Erdinç Atabay’ın kısa konuşması ile devam etti. Atabay konuşmasında, şarkılar ve ilçemize kazandırdığı değerlerle tanıdığımız Yaşar Turna’yı her sene olduğu gibi yine andıklarını ve bu anma gününü her yıl devam ettireceklerini belirtti.
Cabir Özkazanç ise Yaşar Turna’yı çok iyi tanıyan bir jenerasyon olarak onunla gurur duyduğunu belirterek, “Yaşar Ağabeyimizin yaptıkları sadece ilçe sınırları içinde kalmamış, ünü sınırları aşmıştır” diyerek yeni nesilin onu tanımadığı halde böylesine sahip çıkışından çok etkilendiğini belirterek “ Çkuni Berepe” ye organizasyon için teşekkür etti.

YAŞAR TURNA KİMDİR?

1931 yılında Arhavi’de dünyaya geldi. Evin tek çocuğu olması sebebiyle bir hayli şanslı büyüyen Turna’nın müzik yaşamı da küçük yaşta başlamıştır.12 yaşında iken Rize’li Eyüp adında bir kemençeci ile tanışması onun tüm yaşantısını değiştirdi ve hemen kendisine bir kemençe yaptı. Arhavi de ilk halk oyunları ekibini kurup özellikle arkadaşları ile birlikte Arhavi yöresi oyunlarını belli bir standarda oturması için çalışmıştır. Kurduğu ekiple İstanbul başta olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde gösteriler yapmış ve çeşitli ödüller almıştır. Bir ara İstanbul gazinolarında da çalışan Turna Almanya’ya da gitmiş ve Avrupalılara kemençeyi tanıtmıştır. Almanya dönüşü uzun süre Turna Arhavi Turizm Derneğinde çalışmış ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlara ilçesini tanıtmıştır. Bunun sonucu kendiside Amerika, Kanada ve Almanya’ya davet edilmiş ve oralarda çeşitli resitaller vermiştir. Besteleri şuan TRT repertuarında olan Yaşar Turna’yı 12 Ekim 1990 da hayatını kaybetti.  (Artvin/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Engellilere temsiliyet hakkı sağlansın

SONRAKİ HABER

LGBT filmleri Tematik Gece’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...