18 Ekim 2013 23:50

‘Xerzan Şehitliği’ törenle açıldı

Farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 130 PKK’li için Bitlis’te yapımına başlanan “Xerzan Şehitliği” binlerce yurttaşın katıldığı törenle açıldı.

‘Xerzan Şehitliği’ törenle açıldı
Paylaş

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Olek (Olaka Jorê) köyünde Ağustos ayında yapımına başlanan ve farklı tarihlerde yaşamını yitiren 130 PKK’linin cenazesinin defnedildiği “Xerzan Şehitliği”, Bitlis ve civar illerden binlerce yurttaşın katıldığı törenle açıldı. Sabah erken saatlerde köye gelen binlerce kişi mezarlıkta Cuma namazını kıldı. Mezarlıkta okunan mevlidin ardından açılış törenine geçildi. Açılış törenine BDP milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür ve Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP MYK üyesi Saadet Becerikli, BDP PM üyesi Sırrı Sever, BDP Bitlis, Batman, Muş, Van, Siirt il ve ilçe örgütleri, MEYA-DER Diyarbakır, Muş, Bitlis, Siirt temsilcileri, Tatvan, Siirt, Eruh, Varto, Bulanık, Erentepe, Güroymak, Malazgirt, Belenoluk (Heşêt) belediye başkanlarının yanı sıra binlerce yurttaş katıldı. Açılış töreninde Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri Nefise Mete ve Kıymet Mete, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer birer konuşma yaptı.

Barış Anneleri İnisiyatifi adına konuşan Nefise Mete, tüm annelerin yaşadığı acıların bitmesini temenni ederek, “Bizler artık barış istiyoruz, anaların acılarının dinmesini istiyoruz. Sadece gerilla analarının değil, asker, polis analarının da acı çekmesini istemiyoruz. Burada şehitlerimizin başında tekrardan söylüyoruz; artık savaş bitsin, onurlu, kalıcı bir barış olsun diyoruz” dedi. BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir ise mezarlığın inşası sürecine değinerek, halkın fedakarca bir yaklaşımla anıt mezarı sahiplendiğini dile getirdi.

BDP Milletvekili Özdal Üçer ise bu günlere gelinmesi için emek sarf edenleri selamlayarak, “Bizler bugün burada, bu topraklarda yaşıyorsak ödenen bedellerin sayesinde yaşıyoruz. Burada yatan bu şehitlerimize borçluyuz bunu. Halkımız dört parçada onurlu mücadelesini sürdürüyor. Bugün yine Rojava’da mücadele ediyor, özgürlüğe kadar da mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. AKP’nin çözüm sürecini sabote etmeye çalıştığını dile getiren Üçer şöyle konuştu: “AKP başından beri ciddiyetsiz yaklaşıyor. En son hep beraber gördük büyük umutla kamuoyuna sunduğu sözde demokratikleşme paketi boş çıktı. Bu yetmezmiş gibi her fırsatta partimize dil uzatıyorlar. Öyle görünüyor ki Erdoğan ipini kopartmış sağa sola saldırıyor. Bu süreci böyle sabote etmek tarihe ihanet etmektir.”

Açılış ardından binler mezarlıktan ayrıldı. (Bitlis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ\'ye Hükümet-Belediye-Medya operasyonu

SONRAKİ HABER

ODTÜ Mezunlar Derneği: Tesislerimize girildi, yüzlerce ağaç kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...