18 Ekim 2013 22:24

ODTÜ'ye Hükümet-Belediye-Medya operasyonu

ODTÜ ormanında akşam saatlerinde başlatılan inşaat çalışmasının, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin rutin bir yol yapımından çok öte olduğu giderek günyüzüne çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'na ODTÜ Rektörlüğü'nün itiraz edeceğinin hem Bakanlık, hem de belediye tarafından bilindiği ortaya çıktı. Rektörlüğe resmi tatil bitene kadar hiçbir şekilde yol çalışması yapılmayacağı sözü verildi. Ancak yüzlerce polis eşliğinde, onlarca kamyon ve iş makinasıyla ODTÜ ormanına girildi.

ODTÜ\'ye Hükümet-Belediye-Medya operasyonu
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

ODTÜ ormanında akşam saatlerinde başlatılan inşaat çalışmasının, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin rutin bir yol yapımından çok öte olduğu giderek günyüzüne çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'na ODTÜ Rektörlüğü'nün itiraz edeceğinin hem Bakanlık, hem de belediye tarafından bilindiği ortaya çıktı. Rektörlüğe resmi tatil bitene kadar hiçbir şekilde yol çalışması yapılmayacağı sözü verildi. Ancak yüzlerce polis eşliğinde, onlarca kamyon ve iş makinasıyla ODTÜ ormanına girildi. Yaşananlar Çevre Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ortak bir operasyona imza attıklarını ortaya koyuyor. İddialar doğruysa Cumhurbaşkanı ve Başbakan da durumdan haberdarmış.

 ÖNCE MEDYA YANILTILDI

Önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın ODTÜ Koruma Planı'nın rektörlüğün önerisi doğrultusunda hazırlanacağına dair peş peşe demeçleri geldi. ODTÜ'den geçirilmek istenen ancak proje aşamasındayken mahkeme tarafından iptal edilen diğer yola ilişkin (tünel yol) tartışmaları, inşaatı süren yolla ilgiliymiş gibi gösteren haberler yapıldı.

Ardından ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı'nın onaylandığı ve planın "ODTÜ Rektörlüğü'nün talebi doğrultusunda hazırlandığı" yönünde kamuoyu yanıltıldı.

SONRA REKTÖRLÜK KANDIRILDI

Onaylanan plan ise Bakan'ın açıklamalarının aksine Rektörlüğün itiraz edeceği nitelikteydi. Ancak planın kopyaları 9 günlük resmi tatil başlamadan saatler önce (10 Ekim Cuma) rektörlüğe iletildi. Rektörlük, onaylanan planda Bakanlık tarafindan bazı değişiklikler yapıldığını tespit etti. Onaylanan planda, ODTÜ arazisinin içinden gecen ana arter yolların Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) olarak terk edilmesi kararı yer alıyor. Yani Bilkent Bulvarı, Konya Yolu, İncek Yolu ve Anadolu Bulvarı'nın devamı olan inşaatı başlamış yolun çevresinde kamuya pay bırakılıyor. Oysa ODTÜ'nün Bakanlığa verdiği öneride DOP uygulaması bulunmuyordu. Üstelik Rektörlük, DOP uygulamasını kabul etmeyeceğini defalarca Bakanlığa iletmişti.

BAKANLIK DA BİLİYORMUŞ

Karşılarına getirilen bu planla şaşkına dönen Rektörlük duruma itiraz etmek istedi. Ancak 9 günlük tatil öncesi işlemler yetişmedi. Bunun üzerine Rektörlük Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve çeşitli devlet yetkilileri ile görüşerek plan kararlarına itirazlarının olacağını, itiraz süresi içinde herhangi bir işlem yapılmaması gerektiğini iletti. Ayrıca belediyeye "süreç tamamlanmadan herhangi bir işleme onayımız yoktur" şeklinde bir yazı da iletildi. Görüşülen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri üniversite ile görüşme yapılmadan hiçbir işlem yapılmayacağına dair söz verdiler.

GÜL MÜ? ERDOĞAN MI?

Rektörlük duruma ilişkin ODTÜ personeli ve akademisyenlere gönderdiği bayram mesajında da yapılan görüşmeler hakkında bilgi vererek, "içiniz rahat olsun, tatil sonuna kadar ormana müdahale yok" mesajı verdi.

Söz konusu mesajda Bakanlık ve belediyenin dışında "devlet yetkilileri" ile görüşüldüğü bilgisi yer aldı. Söz konusu "devlet yetkilisi"nin Cumhurbaşkanı Gül ya da Başbakan Erdoğan olabileceği belirtiliyor.

 İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DA BİLİYORDU

Herkesi şaşkına uğratan gece operasyonunun devlet katında çok detaylı hazırlandığı gün gibi ortada. Polislerin Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde benzeri pek görülmemiş bir şekilde, uyarı yapmaya dahi ihtiyaç duymadan, ara sokaklara kadar yayılan ablukası da buna işaret. Herhangi bir eylem yapılmayacak olmasına rağmen polisin bu kadar ciddi önlem alması, Büyükşehir Belediyesi ile polisin ve dolayısıyla İçişleri Bakanlığı'nın ortak harekettiğinin kanıtı.

BELEDİYE GÜCÜNÜ ODTÜ'YE SAKLAMIŞ

Ankara halkı, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "oldu-bitti" projelerine alışkındır. Meslek odalarının karşı çıktığı projeleri, itiraz süresi tamamlanmadan hızla başlatıp, daha yargı kararını açıklamadan tamamlamasının sayısı örnekleriyle dolu Ankara. Akay Kavşağı, Kuğulu Park önündeki düzenlemeler, tarihi Ankara Garı'nın önü vs...

Ancak bu sefer Büyükşehir Belediyesi'nin bu operasyon için ciddi hazırlık yaptığı görülüyor. Onlarca kamyonet, onlarca iş makinası, kimi sivil, kimi belediye personeli giyimli sayıları yüzlerle ifade edilen "eli sopalı" ekipler...

MESELE YOL DEĞİL GALİBA...

Tüm bunlar yapılanın sıradan bir inşaat çalışması değil, çok ciddi bir "devlet" operasyonu olduğunu gösteriyor. (Ankara/EVRENSEL)

MEZUNLAR DERNEĞİ'NİN SUÇ DUYURUSUNU KİMSE KABUL ETMEDİ! http://www.evrensel.net/haber/70326/odtu-mezunlar-dernegi-tesislerimize-girildi-yuzlerce-agac-kesildi.html#.UmG72FO6rxU

ÖNCEKİ HABER

AKP ve Cem Vakfından dini nikah

SONRAKİ HABER

‘Xerzan Şehitliği’ törenle açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...