19 Ekim 2013 06:00

AKP ve Cem Vakfından dini nikah

AKP’nin, Alevileri bölme girişiminin bir parçası olarak gündeme getirdiği “dede”lere maaş bağlanması konusunda Cem Vakfı ve hükümet arasında yapılan görüşmelerin somut adım atma noktasına geldiği belirtiliyor.

AKP ve Cem Vakfından dini nikah
Paylaş

Hasan Akbaş

AKP’nin, Alevileri bölme girişiminin bir parçası olarak gündeme getirdiği “dede”lere maaş bağlanması konusunda Cem Vakfı ve hükümet arasında yapılan görüşmelerin somut adım atma noktasına geldiği belirtiliyor. İddiaya göre Vakfın kurduğu Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına (DİB) bağlanacak. Alevilerin inanç önderi kabul ettiği dedeler de bu yöntemle devlet himayesine alınacak. DİB’e bağlı dedeler başka derneklerde faaliyet yürütemeyecek. Bu da mevcut Alevi derneklerinin kapatılmasını gündeme getirecek. Dedeler Aleviliği devlet tanımlarıyla aktaracak, buna uygun davranacak.

DEDE YÖNETİMİNDEN, DEVLET YÖNETİMİNE...

AKP Hükümeti ve Cem Vakfı uzun süredir ortaklaşa birçok projeye imza atıyor. AKP’li bakan ve milletvekillerinin “Dede postuna oturtulduğu” cemler düzenleyen vakıf, Alevi dedelerine maaş bağlanması önerisiyle daha önce de gündeme gelmişti. Cami-cemevi projesi başta olmak üzere ortaya attığı önerilerle Alevi kamuoyunda, “bölücü”, “asimilasyoncu” eleştirilerine maruz kalan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, bir süredir hükümetle görüşmelerini sürdürüyor. Edinilen bilgilere göre, Cem Vakfı tarafından “dedeler, babalar ve zakirler”in katılımıyla 2003 yılında kurulan “Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı” Diyanet Başkanlığına entegre edilecek. Bu yapının yönetim mekanizması dedelerden alınacak ve devlet güdümüne teslim edilecek.

DEVLET ÜÇGENİNDE DEDELER YETİŞTİRİLECEK!

Hükümet-devlet-diyanet üçgeninde dedelerin yönetileceği proje için kulislerde hükümet ve vakfın mutabakata vardığı söyleniyor. Uzun zamandır işlevini yerine getiremeyen “Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı” şu günlerde bu nedenle toparlanmaya çalışıyor. Hatta hükümetin sıklıkla bahsettiği “Alevi paketi”nin hâlâ açıklanmamasının sebebi kurumun toparlanma süreci. Nedeni ise devlet himayesine girecek olan bu kurumun dedelerini oluşturmak.

DEDELERİ İKNA ÇALIŞMASI

Yine kulislerde dolaşan bir diğer iddia da bu dedelere verilecek maaş rakamlarının netleştiği konusunda. Bölgenin ve cemevinin işlevine göre dedelere en az 2 bin TL maaş verileceği konuşuluyor.  Cem Vakfının dedelerin devlet himayesine girme konusunda ‘ikna’ edilmesi için maaş rakamlarının artırılması istediği belirtiliyor. Üzerinde netleşildiği belirtilen projeye göre, dedelerin başka herhangi bir Alevi örgütüyle ilişkileri olmaması gerekiyor. Bu da dedeleri kaygılandırıyor.

‘AÇILIM’ RÜŞVETİ Mİ?

Başka bir iddiaya göre dedelerden bağlı bulundukları ve yönetimde oldukları dernekleri kapatmaları istenecek. Bu yolla örgütlenmenin önü kapatılarak, devletin tanımlarıyla, dedeler eliyle Alevilik sürdürülecek. Bu noktada kimi dedelerin bu duruma itiraz ettiği kulisler de dolaşıyor. “AKP - Cem Vakfı” açılımına aralarında Alevi inanç önderlerinin de bulunduğu büyük bir kesim tepki gösteriyor. Bir çok Alevi dedesi ise yapılanları “tehlikeli” görüyor.  Bu nedenle tepkiler yumuşatılmaya çalışılıyor.

2 KASIM’DA AÇILIM İÇİN TOPLANTI

Cem Vakfı kanadı Alevi önderlerini bir araya getirerek, projelerini anlatacak. “İnanç Önderleri Toplantısı” adıyla düzenlenen toplantı, Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı tarafından 2 Kasım’da yaklaşık 5 bin inanç önderi, dede, Baba, Zakir’in katılımıyla Bostancı Kongre Salonu’nda yapılacak. Toplantının herkese açık olduğu belirtiliyor. Toplantıya ilişkin hükümetten kimsenin katılıp, katılmayacağı henüz bilinmezken, uluslararası alandan da katılım sağlanacağı söyleniyor. 


 

ALİ KENANOĞLU: CEM VAKFI ALEVİLERİ TEMSİL ETMİYOR

Benzer iddiaları önceki gün Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer de ortaya attı. Bayer iddiasında Alevi derneklerinin Cem Vakfı-hükümet eliyle lağvedileceğini iddia etti. Bayer’e Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu’dan tepki geldi. Kenanoğlu: “Bayer, Alevi Dernek ve Vakıfları kapatılıp Cem vakfına bağlanacak diye yazı yazıyor. Hukuken bunun mümkün olmadığını bilmiyor mu? Tabii ki biliyor, ancak maksatlı olarak böyle yazılar yazıyor. Amaç İzettin hocanın rayicini yükseltmek, AKP’ye de adres göstermek” dedi. Devletin geçmişte Kürt sorununda da “çakma muhataplar” bulmaya çalıştığını hatırlatan Kenanoğlu, “Öyleyse aynı oyunu Aleviler için niye oynuyorlar? Cem Vakfı Alevi kurumlarının tamamını temsil edemeyeceği gibi bu konuda en az temsiliyet gücüne sahiptir. Alevi İnanç sisteminde çok sayıda ocak vardır ve bu ocaklar içerisinde İzzetin Doğan’ın mensubu olduğu ocak sadece bir tanesidir. Buna rağmen Yalçın Bayer, Taha Akyol gibiler sanki İzzettin Doğan Alevilerin tek ve en üst makamdaki dedesiymiş gibi yazılar yazıyorlar. Oysa illa da bir en üst makamdan bahsedeceksek Alevilerin Serçeşme olarak kabul ettiği Hace Bektaş Dergahından ve o makamdan bahsedilmelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ana dilinde eğitim parayla bile yok!

SONRAKİ HABER

ODTÜ\'ye Hükümet-Belediye-Medya operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...