19 Ekim 2013 06:00

112 Acil’de film gibi özelleştirme

Maliyeti 9 milyon 227 bin 836 TL olan ihaleyi 4 milyon 669 TL’lik teklifle Demirhan Turizm aldı. Firma 25 Şubat 2015 tarihine kadar sürücülü ambulans kiralacak.

112 Acil’de film gibi özelleştirme
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

Bursa ve Kocaeli’nin ardından Ankara’da da kiralık ambulans uygulamasına geçildi. 20 özel ambulans 112 Acil Servis’e bağlı olarak çalışmaya başladı. Ambulansları kiralayan şirketle yapılan sözleşmeye göre şoförler 24 saat çalıştırılabilecek. Ambulans şoförlerinin uzun saatler çalıştırılması, Martin Scorsese’nin “Yaşamın Kıyısında” (Bringing Out The Dead) filmine konu olmuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından 2006 yılında yayımlanan Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği’nde “Ambulans servisleri, özel sağlık kuruluşları ile ambulans hizmet alımı için sözleşme yapabilir” ifadesi yer almıştı.

ÖZEL AMBULANS DEVRİ

Pilot il seçilen Bursa’nın ardından, önce Kocaeli şimdi de Ankara’da kiralık ambulans uygulaması hayata geçirildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğünün “Sürücülü ambulans kiralama hizmeti” için 23 Mayıs’ta açtığı ihaleyi Demirhan Turizm kazandı. İhaleye göre acil sağlık hizmetleri istasyonlarında kullanılmak üzere kiralanan özel ambulanslarda, şoför dışındaki sağlık personeli ve araç yakıtı Ankara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanacak.

Ankara Tabip Odasının yayın organı Hekim Postası’nda yer alan habere göre maliyeti 9 milyon 227 bin 836 TL olan ihaleyi 4 milyon 669 TL’lik en düşük teklifle Demirhan Turizm aldı. Firma 15 Temmuz 2013 ile 25 Şubat 2015 tarihleri arasında sürücülü ambulans kiralama hizmeti verecek. Şoför, ekipman ve düzenli bakım masrafları firmaya ait.

TAŞERON SÖZLEŞMEYE UYAR MI?

7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verecek olan firmayla yapılan sözleşmede, “Yüklenici firma faaliyette olan her acil yardım ambulansı için yeterli sayıda ve nitelikte, kesintisiz hizmet süresi maksimum 24 saat olacak şekilde elamanları çalıştırır” hükmü yer aldı.

Yani ambulans şoförleri 24 saat kesintisiz çalıştırılabilecek. Her ne kadar sözleşmede, nöbet aralarının, kesintisiz çalışma süresinin 2 katından az olamayacağı ve çalışanların aylık çalışma süresinin 192 saati geçmeyeceği belirtilse de, bunun ihaleyi alan taşeron firma tarafından ne kadar dikkate alınacağı merak konusu.


ÖZELLEŞTİRME FİLMİ HATIRLATTI

Martin Scorsese’nin yönettiği 1999 yapımı “Yaşamın Kıyısında” (Bringing Out The Dead) adlı filmi, 9 yıl ambulans görevlisi olarak çalışmış Joe Connely’nin aynı adlı otobiyografik romanından uyarlandı.

Ünlü Oyuncu Nicolas Cage’in fazla çalışmaktan yorgun düşmüş bir ambulans şoförünü canlandırdığı film, ABD sağlık sisteminin gösterilmeyen yüzüne de ışık tutmuştu. Filmde, çalışma arkadaşları değişirken, kendisi sürekli görev başında olan ambulans şoförü halüsinasyonlar görmeye başlar. Film eleştirmenlerce Michael Moore’un “Hasta” (Sicko, 2007) belgeseliyle birlikte Amerikan sağlık sistemini en iyi deşifre eden filmler arasında gösteriliyor.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KCK: Hükümet kararını versin

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı ve Park Fiction

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...