18 Ekim 2013 17:59

KCK: Hükümet kararını versin

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat, sürecin son üç aydır ciddi bir tıkanma yaşadığını ifade ederek, “Çözüm süreci konusunda Türkiye bir kaç gün içinde kararını vermek zorunda” dedi.

KCK: Hükümet kararını versin
Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat, sürecin son üç aydır ciddi bir tıkanma yaşadığını ifade ederek, “Çözüm süreci konusunda Türkiye bir kaç gün içinde kararını vermek zorunda” dedi.

Dün gece Sterk TV’de yayınlanan programa katılan KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat, Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Mustafa Karasu ve Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok çözüm sürecine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Kürt hareketinin sürecin ilerlemesi için ciddi bir mücadele ve çabası olduğunu söyleyen Bese Hozat, “Ancak bu çabalar tek taraflı kaldı. Sürece yönelik güven yaratacak, barış sürecinin altyapısını oluşturacak hiçbir düzenleme gerçekleşmedi” dedi. AKP hükümetinin yasal değişiklikler bir tarafa söylemde dahi hiçbir değişime gitmediğini söyleyen Hozat, “Süreç bir tıkanma yaşıyor. Bu da AKP’nin tutumundan kaynaklı. AKP baştan beri çözüme dönük hiçbir samimi yaklaşım sunmadı, çözüm atmosferi oluşması için herhangi bir adım atmadı” dedi.

‘BARIŞ TOPLUMSAL DİRENİŞLE GELECEK’

Bu süreçte AKP’nin maskesinin düştüğünü söyleyen Hozat, “Paketten çözüme dönük bir şey çıkarmadı. Bu da AKP’nin oyalama, aldatma siyasetini devam ettireceğini gösterdi” dedi. Kürtlerin en meşru haklarının dahi tanınmadığını hatırlatan Hozat, AKP’nin zihniyetinin ırkçı, milliyetçi ve mezhepçi olduğunu belirterek, “Bu hükümetten barışçıl bir çözüm beklenemez, bu süreci toplumsal direniş gerçekleştirecek” dedi.

‘KÜRT HALKININ YAŞAM HAKKINI İSTİYORUZ’

Mustafa Karasu ise AKP’nin paketi sömürgeci bir zihniyetle hazırladığını belirterek, “Kürt’ü, Önderliği muhatap almıyor. ‘Ben seni bir toplum olarak görmem, seni bir toplumun öncüsü olarak muhatap almam’ demek sömürgeci zihniyettir” dedi. Bu tutumda ısrar eden AKP’nin ana dilinde eğitimi ve özerkliği kabul etmeyeceğini söyleyen Karasu şöyle konuştu; “Kürtlerin neye hakkı olduğu, neyi talep ettiği, sorununun ne olduğunu kim bilecek? Kürtler bilecek. Türkiye’deki şovenist zihniyetler dışında tek bir vicdanlı kişi Kürtlerin taleplerini reddedemez. Biz Kürtlerin halk olmaktan, farklı bir kimlik olmaktan kaynaklı haklarını, yaşam hakkını istiyoruz.”

‘AKP ZİHNİYETİYLE ÇÖZÜM OLMAZ’

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok ise sürecin tıkandığını, hatta kendileri açısından bittiğini belirterek, “Bunun nedeni Kürt hareketinin tüm çabalarına rağmen Türk devletinin çözüme kapalı, demokratik bir zihniyetten uzak yaklaşımıdır” dedi. Kürt tarafının taleplerinin son derece makul olduğunu söyleyen Ok, “AKP zihniyet olarak çözüme kapalı. Kürt sorunu aslında Erdoğan bir ara söylemişti; Düşünmezseniz yoktur! Böyle bir zihniyetle gerçek bir çözüm olabilir mi? Mümkün değil” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mezarda yaşıyoruz

SONRAKİ HABER

112 Acil’de film gibi özelleştirme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...