19 Ekim 2013 06:00

130 bin köle var sosyal politika yok!

Genelde borçları nedeniyle çalışmaya zorlanan, zorla evlendirilen ya da insan kaçakçılığıyla alınıp satılan kişileri kapsayan modern köle araştırmasına göre Türkiye’de 130 bin modern köle var. Bu rakamla, Türkiye, Küresel Kölecilik Endeksi’nde 162 ülke arasında 90’ıncı sırada yer alıyor. Sonucu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “AKP iktidarının dış politikası çöktüğü gibi, kölelik listesindeki bu sıralamayla ekonomik ve sosyal politikalarının da çöktüğü gerçeği tüm dünyaya ilan edilmiş olmaktadır” dedi.

130 bin köle var sosyal politika yok!
Paylaş

Genelde borçları nedeniyle çalışmaya zorlanan, zorla evlendirilen ya da insan kaçakçılığıyla alınıp satılan kişileri kapsayan modern köle araştırmasına göre Türkiye’de 130 bin modern köle var. Bu rakamla, Türkiye, Küresel Kölecilik Endeksi’nde 162 ülke arasında 90’ıncı sırada yer alıyor.

Sonucu değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, “AKP iktidarının dış politikası çöktüğü gibi, kölelik listesindeki bu sıralamayla ekonomik ve sosyal politikalarının da çöktüğü gerçeği tüm dünyaya ilan edilmiş olmaktadır” dedi.

Toprak yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Küresel Kölecilik Endeksi’nde (Global Slavery Index) 162 ülke arasında 90’ıncı sırada yer aldığını belirterek, bunun bir “utanç tablosu” olduğunu ifade etti.

KÖLELER ARTACAK

Toprak, Türkiye’de 110 ile 130 bin arasında kişinin köle durumda olduğunu gösteren verilerin, Türkiye’yi 2023’te dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokmaya çalıştığını iddia eden AKP’nin iktidarının hayali senaryolarının çöküşü anlamına geldiğini belirtti. Endekste modern köleciliğin; zorla evlendirmeleri, bir insanı borçlandırarak kendine bağlamayı, insan ticaretini, insanları boğaz tokluğuna çalıştırmayı, yoksulluğu önlemek yerine insanları yardıma muhtaç konumda tutarak ekonomik, sosyal ve demokratik haklarını yönlendirmeyi kapsadığını kaydeden Toprak, “Hükümetin, 10 yılda 120 milyar dağıtmakla övündüğü insanlarımızın dünyadaki algılanması maalesef böyle ve tanımı da modern kölecilik” dedi.
Toprak, hükümetin özel sağlık kurumlarının, ilaç ve diğer giderlerin katılım paylarında yaptığı yüzde 50-100 arasındaki artışlarla adeta milyonlarca dar gelirliye, emekliye ‘Kölesin, paran yoksa öl’ dediğini ifade etti.

“Yüz binden fazla insanımızı köle durumuna düşüren ekonomik, sosyal politikaların mimarı AKP iktidarı, başarabilse Anayasadan Sosyal Devlet ilkesini de tümden silecek” diyen Toprak, hükümetin savaş politikalarını da eleştirdi.


30 MİLYON KÖLE

Avustralya merkezli “Walk Free Foundation” (Özgür Yürü Vakfı) tarafından ilk kez hazırlanan ve 162 ülkeyi kapsayan Küresel Kölelik Endeksi’ne göre dünya çapında 29.8 milyon modern köle var.

Endekste sayı olarak en fazla kölenin bulunduğu ülke 14 milyon modern kölenin yaşadığı Hindistan. Onu yaklaşık 3 milyon kişiyle Çin ve 2 milyon 127 bin kişiyle Pakistan takip ediyor. Genel nüfusa kıyasla köle oranının en yüksek olduğu ülke ise köle statüsünün babadan oğla geçtiği Batı Afrika ülkesi Moritanya. Haiti ise ikinci sırada. Endekse göre 90’ıncı sıradaki Türkiye’de 110 ila 130 bin arasında kişi köle koşullarında yaşıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kölece çalıştırmak serbest, filmini çekmek yasak

SONRAKİ HABER

Gül\'den Suudi savunması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...