18 Ekim 2013 14:00

Snowden: Rusya'ya gizli istihbarat taşımadım

Rusya'ya iltica eden ABD'li eski istihbarat uzmanı Edward Snowden, beraberinde ABD'yle ilgili gizli belgeler götürdüğü iddialarını yalanladı.

Snowden: Rusya\'ya gizli istihbarat taşımadım
Paylaş

Rusya'ya iltica eden ABD'li eski istihbarat uzmanı Edward Snowden, beraberinde ABD'yle ilgili gizli belgeler götürdüğü iddialarını yalanladı. New York Times gazetesine konuşan Snowden, elindeki tüm belgeleri Hong Kong'dayken gazetecilere verdiğini belirtti.

BBC Türkçe'nin yansıttığı habere göre Snowden, Rusya'ya istihbarat taşımanın kamu yararı gözetmediğini, ayrıca Çin'in istihbarat kabiliyetlerini bilmesinin, kendisini bu belgeleri Çinli casuslardan korumaya yönelttiğini söyledi.

ABD'li yetkililerin iadesini istediği Snowden'ın bir yıllık Rusya vizesi bulunuyor.

Snowden, yaz aylarında ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nin ABD vatandaşlarının İnternetteki faaliyetlerini ve telefon konuşmalarını yasa dışı izlemeye aldığını ifşa eden belgeleri sızdırmıştı.

Guardian gazetesi muhabiri Glenn Greenwald da Snowden'ın ulaştırdığı belgelere dayanarak bu konuda bir dizi haber yapmıştı. Olay, NSA ve CIA'in dünya genelinde hükümetlerden şirketlere toplumun her kesiminde yürüttüğü elektronik dinleme faaliyetlerine ilişkin tartışma yaratmıştı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, önceki gün Guardian'ı Snowden'ın sızdırdığı belgeleri yayımlayarak ulusal güvenliği tehlikeye atmakla suçladı. Brezilya'da yaşayan Amerikan vatandaşı Greenwald ise yayımlanan bilgilerden hiçbirinin ulusal güvenliği tehlikeye atacak nitelik taşımadığını savunuyor.

Öte yandan elektronik ticaret devi eBay'in kurucusu Pierre Omidyar, ABD istihbaratında elektronik dinleme skandalını ilk kez ortaya çıkaran Guardian muhabiri Glenn Greenwald ile yeni bir medya projesi başlatacaklarını açıkladı.

Greenwald, Fransız asıllı milyarderle birlikte dev bir medya atağı başlatmak üzere Guardian gazetesinden ayrılacağını doğrulamıştı. Omidyar da yaptığı tıklayın yazılı açıklamada, yeni projenin henüz çok erken aşamada olduğunu, ancak 'bağımsız gazetecileri kendi alanlarında gerçekleri arama çabalarında desteklemeyi' amaçladığını vurguladı.

Milyarder işadamı ayrıca "ana akım medyayı takip edenleri de dünya olaylarıyla ilgili birer vatandaşa dönüştürmenin yollarını bulmak istediğini" ifade etti.

Pierre Omidyar, "Greenwald, Poitras ve Scahill'in zaten internet ortamında bir proje üzerinde çalıştıklarını ve çok sayıda ortak nokta olduğunu görünce güçlerini birleştirme kararı aldıklarını" belirtti.

Ancak açıklamada, yeni medya atağının ne zaman ve nasıl başlayacağı net olarak belirtilmiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Kazanamayanlar’ İstanbul’da

SONRAKİ HABER

Irak yine kan gölü: 66 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa