18 Ekim 2013 06:00

BDP: Adaylarımızı halk belirleyecek

Yerel seçim hazırlıklarını sürdüren BDP, bölgede iki yöntem uygulayacak. Başta Diyarbakır, birçok il ve ilçede sandıklarla halkın iradesine başvuracak olan BDP, ön seçimin yapıldığı yerlerde yüzde 50 kadın kotası uygulayacak.

BDP: Adaylarımızı halk belirleyecek
Paylaş

Sultan Özer

Yerel seçimler yaklaşırken, seçim çalışmaları da hızlandı. Bölgede kendi adı ile seçimlere girecek olan BDP; başta Diyarbakır olmak üzere birçok kent ve ilçede adaylarını ön seçim ile belirleyecek. BDP Muş Milletvekili ve Merkezi Seçim Örgütlenme Komisyonu Üyesi Demir Çelik, “Siyasi partilerden hiçbirinin yapamadığını biz yapıyoruz. Hem yüzde 50 kadın kotası ile hem ön seçim ile halkın iradesini esas alıyoruz. Böylece halk iradesi ile seçtiği yöneticilerin de arkasında duracak, sahip çıkacak” dedi.
Başta AKP olmak üzere, birçok partinin adayları merkezden, hatta lider tarafından belirlenirken, BDP kendi adıyla seçimlere gireceği bölgede iki farklı yöntem kullanacak; ön seçim ve eğilim yoklaması.

‘HİÇBİR PARTİ CESARET EDEMİYOR’

BDP Muş Milletvekili ve Merkezi Seçim Örgütlenme Komisyonu Üyesi Demir Çelik, “Siyasi partilerden hiçbirinin yapamadığını biz yapıyoruz. Hem yüzde 50 kadın kotası ile hem ön seçim ile halkın iradesini esas alıyoruz. Böylece halk iradesi ile seçtiği yöneticilerin de arkasında duracak, sahip çıkacak” dedi
Ön seçimleri 15 Kasım’da bitireceklerini ve sonuçlarını da kasım ayının sonunda Merkez Yürütme ve Parti Meclisi toplantısında açıklayacaklarını vurgulayan Çelik, “Dolayısıyla hiçbir yerelimizde adayın bilinme şansı yok” dedi. Çelik sadece ön seçimin yapılacağı yerler değil, eğilim yoklaması ile genel merkezin belirleyeceği veya atayacağı hiçbir adayın da bilinme şansı olmadığının altını çizerek, isimler üzerinden spekülasyonların doğru olmadığını ifade etti.
Çelik; “Eğilim yoklaması yapacağımız şahsiyetleri seçim komisyonu kendi değerlendirecek.
Hiçbir yerde 30 Kasım’dan önce belirlenecek hiçbir aday olamaz” dedi.


GİZLİ OY AÇIK TASNİF

BDP kendi adıyla seçimlere gireceği bölgede iki farklı yöntem kullanacak. Bunlar ön seçim ve eğilim yoklaması olacak. Ön seçim yapılacak yerlerde, o yerin seçmeninin yüzde birine tekabül eden delegasyon sistemi kurulacak. Gizli oy açık tasnif ile yapılacak ön seçimlerde delegeler o bölgeyi yönetmeye kimleri istiyorsa oyunu ona göre kullanacak. Ön seçim yapılacak illerin başında gelen Diyarbakır’da 8 bin civarında delege ön seçimde oy kullanacak. Gerek ön seçim yapılacak, gerekse adayların eğilim yoklaması ile belirleneceği yerlerde 7 Ekim’de başlayan aday başvuruları sürüyor. Belediye başkanlıkları için 25 Ekim, il genel meclisleri ve belediye meclisleri için ise 30 Ekim’de başvurular sona erecek.


ÖN SEÇİMLER 15 KASIM’A KADAR

Ön seçim yapılacak yerlerde seçmen sayısının yüzde 1’ine tekabül eden delege sayıları tespit edildi. 25 Ekim’e kadar da aday başvurularını alacak olan BDP; 15 Kasım’a kadar ön seçimleri tamamlamış olacak. Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman, Van, Tunceli ve Hakkari’de adaylar ön seçim ile belirlenecek. Ayrıca Bağlar, Sur, Kayapınar, Yenişehir, Silvan, Bismil, Çınar, Lice, Cizre, Gever, Derik, Nusaybin, Kızıltepe, Başkale, Varto ilçeleri de adayların ön seçim ile belirleneceği yerler arasında.
Ön seçim yapılacak bu il ve ilçelerde aynı zamanda yüzde 50 kadın kotası da uygulanacak. Kadınlar ön seçim dışındaki yerler için de adaylık başvurularında bulunabilecekler. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Sev Beni

SONRAKİ HABER

Çocuk gelinler hakkında bilgi seti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...