18 Ekim 2013 06:00

‘Bu bizim direniş bayramımız’

Yatağan’daki enerji ve maden işçileri direniş çadırında bayramlaştı. Enerji santrali ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı 27 Ağustos’tan bu yana işyeri önüne kurdukları çadırda direnen işçiler 2000 yılındaki gibi özelleştirmeyi durdurmaya kararlı olduklarını belirtiyor.

‘Bu bizim direniş bayramımız’
Paylaş

Emine Uyar

Yatağan’daki enerji ve maden işçileri direniş çadırında bayramlaştı. Enerji santrali ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı 27 Ağustos’tan bu yana işyeri önüne kurdukları çadırda direnen işçiler 2000 yılındaki gibi özelleştirmeyi durdurmaya kararlı olduklarını belirtiyor. Bayramın ikinci günü direniş çadırında bir araya geldi işçiler yanlarında eş ve çocukları ile birlikte. Birbirlerinin bayramını kutladılar, gelen ziyaretçilerine tatlı ikram ettiler. Kurban kesildi. Yatağan Maden-İş Şube Başkanı Süleyman Girgin, kurban kestiklerini ama işletmelerini kurban etmeyeceklerini vurguladı konuşmasında.

Girgin’e 15 yıldır süren özelleştirme karşıtı mücadelelerini sorduk. 2000 yılında Cumhurbaşkanı’nın onayı ile İngiliz, Amerikalı ve yerli bir şirketten oluşan Konsorsiyum’a devir kesinleştiğinde özelleştirmecileri işletmelere sokmadıklarını anlattı. 2000 yılının 15 Kasım’ında jandarma ile çatıştıklarını hatırlatan Girgin, “Yatağan ve Milas’taki halkımızın desteği ile işçinin de kararlı mücadelesi ile özelleştirmeciler geri püskürtülmüştü. O gün emekliliğine 10 yıl kalanlar bugün emekliliğini hak etti, çocukları da çalıştı buralarda. ‘Devir anlaşmasına imza atanlar Yüce Divanda yargılanacak’ diyorduk ve o dönemin bakanları, başbakanları Yüce Divanda yargılandı. Böyle bir mücadele geleneği var” diyor. Dayanışma, kaynaşma, mücadeleyi yükseltme anlamında direniş çadırında bayramlaştıklarını belirten Girgin, “Ankara yürüyüşümüz sonucunda Hükümet tarafından olumlu bir adım atılmasını bekliyoruz. Adım atılmazsa sonuç alıcı eylemler yapacağız” diyor.

İŞE GİRDİĞİ GÜNDEN BERİ MÜCADELEDE

Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik de 1998’de santralde işe girmiş, girerken kendilerine, “Burası özelleştirme kapsamında bugün yarın satılacak” denildiğini, o günden bu mücadelenin içinde olduğunu belirtiyor. “Bu bayrağı eski abilerimizden aldık, taşımak için elimizden gelen ne ise yapıyoruz” diyen Erçelik,  Maden-İş ve Yatağan, Milas ve Muğla halkı ile iyi bir bütünlük sağladıklarını belirtiyor. Burada iki farklı sendika şubesi arasındaki birlikteliğin tüm Türkiye’ye işçi sınıfına örnek olması gerektiğini belirten Erçelik, “Tes-İş ve Maden-İş olarak pankartlarımızı dahi teke düşürdük. Bütün işçi sendikalarına sesleniyoruz gelin tek bir uğurda birleşin. Kavgaları, gürültüleri, çıkarları bırakın. Gelin Yatağan’da birleşelim işçi sınıfı üzerine örtülen ölü toprağını kaldıralım” diye seslendi. Özelleştirme konusunda AKP Hükümetine ilk defa Yatağan’da dur demeye kararlı olduklarını vurgulayan Erçelik, “Şalter indirmekten, işyerlerini terk etmemekten, şu gördüğünüz alanı komple çadırla donatmaktan tutun her şeyde kararlıyız” diyor.

‘EKMEĞİMİZİ BIRAKMAYACAĞIZ’

“Ekmek aslanın ağzında diyorlar, ağzında değil karnında da olsa bu ekmeğimizi söke söke alacağız, direnişimize devam. Özelleştirme olursa hayat daha da zor olacak. Halkın malı halkın olmalı. Milleti yok yere savaşa sürüklüyorlar” diyen işçi eşi Cansel Zeybek, çocuklarına güzel günler vadetmek istediklerini kaydetti. Gülsüm Babur ise  halkın malının satılmak istendiğini buna izin vermemek için çocuklarıyla birlikte eşine destek olduklarını ifade etti.

Direnişteki işçilerden Önder Durmuş da şöyle konuştu, “İki yıldır çalışıyorum. Kadroya daha yeni geçtik, özelleştirme kapsamına girdik. Sata sata bir şey bırakmadılar. Kafamız buraya odaklı, bayram yok bize. Mücadele edip kazanacağız” dedi.

Yatağan Termik Santrali Tes-İş İşyeri Baştemsilcisi Suat Manisa, özelleştirme kararından vazgeçilene kadar direnişe devam edeceklerini söyledi. (Muğla/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kelepçeli tedaviyi reddetmek, propaganda suçuymuş!

SONRAKİ HABER

Sev Beni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...