18 Ekim 2013 06:00

Romario, Dünya Kupası'na savaş açtı

Romario, politikada futboldaki kadar becerikli olup olmadığından emin değil. Yine de “Susmayacağım kesin” diyor. Hem iyi bir politikacı olduğu hem de susmamasının herkesin yararına olduğu ortada.

Romario, Dünya Kupası\'na savaş açtı
Paylaş

Mecliste faaliyet yürüten bir milletvekilinin halkın taleplerini yansıtmasını beklersiniz. Brezilyalı eski futbol efsanesi, bugünün vekili Romario’nun bunu iyi yaptığı kesin.
“İyi okul yok. İyi hastane yok. Nasıl Dünya Kupası olabilir ki?​” Bu, New York Times’a konuşan Brezilyalı bir taksi şoförünün görüşü.

Bu da Romario’nunki: “Yatağı olmayan hastaneler var. Hastanelerde insanlar yerlerde yatıyor. Çocuklar için öğle yemeği çıkartmayan, 45 derece sıcaklıkta havalandırması olmayan okullar var. Engelliler için erişimin imkansız olduğu yapılar var. Stadyumlara harcanan paranın yüzde 30’uyla hayatta gerçekten bir anlamı olan şeyler iyileştirilebilirdi. Ama yapılmadı.”

Romario, politikada futboldaki kadar becerikli olup olmadığından emin değil. Yine de “Susmayacağım kesin” diyor. Hem iyi bir politikacı olduğu hem de susmamasının herkesin yararına olduğu ortada.

PROTESTOLAR YENİDEN BAŞLAMALI

Ülkede düzenlenecek 2014 Dünya Kupası öncesi eleştirilerinin tonunu yükselten Romario, “Hırsızlar” olarak nitelediği FIFA ve Brezilya Futbol Konfederasyonu’na (CBF) karşı protestoların yeniden başlaması taraftarı. Haziran ayındaki Konfederasyon Kupası sırasında Brezilya’da milyonlar, yetersiz kamu hizmetleri ve Dünya Kupası ile Olimpiyatlar’a harcanan paraları protesto etmek için sokaklara çıkmıştı. Sosyalist Milletvekili Romario, eylemlerin en önemli destekçilerinden biriydi.
Ülkede şu sıralar öğretmenler sokakta ve Romario’nun dili hâlâ keskin. Radio Globo’ya konuşan Romario, “İnsanların paralarının nereye harcandığının görülmesini istiyorum. En pozitif gelişme halkın sokağa çıkmasıydı. Onların önümüzdeki yılın seçimlerine kadar eylemlerine devam etmesini istiyorum” diyor.

FIFA, SADECE KÂRINI UMURSUYOR

“Dünya Kupası’na karşı değilim ama harcanan parayı da kabul etmem mümkün değil” diyen Romario, FIFA’yı da sadece para kazanmayı önemsediği için eleştiriyor. “FIFA, buraya para için geldi ve onu da aldı. Turnuvadan sonra halkı etkileyecek şeyler onların umurunda değil” diyen Romario, FIFA’nın halkı soyduğunu söylüyor.

‘RONALDO CAHİL’

Yaz aylarında düzenlenen eylemler sırasında “Stadyum değil hastane istiyoruz” diyen halka Romario gibi ülkenin efsane golcülerinden olan Ronaldo: “Dünya Kupası’nı hastanelerle düzenleyemezsiniz” yanıtını vermişti. Dünya Kupası Organizasyon Komitesi’nin de Bebeto ve Pele ile birlikte önemli destekçilerinden olan Ronaldo’nun bu sözleri büyük tepki çekmişti. Romario da Ronaldo’nun bu sözlerini “Cahillik” olarak nitelendiriyor. “Ronaldo ve Bebeto ya neler döndüğünün farkında değil ya da farkında değilmiş numarası yapıyorlar. Her iki durumda da bu cahillik” diyen Romario, Dünya Kupası’nın halkın ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımların yapılmasına vesile edilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını dile getiriyor.  

Öte yandan FIFA’nın stadyumların inşasındaki gecikmeler sebebiyle sıkça eleştirdiği Spor Bakanı Aldo Rebelo istifa etti.


HALKI KANDIRDILAR

Dünya Kupası’nı düzenleme hakkını 2007’de elde eden Brezilya, ilk açıklamasında inşa edilecek stadyumlar için halkın cebinden para çıkmayacağını iddia etmişti. Bugün gelinen noktada ise yalnızca stadyumlar için halkın cebinden 3 milyar dolar harcandı. Toplam fatura ise 14 milyar dolara yakın. Tabii bunlar resmi rakamlar...(SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sınırda duvara karşı insan zinciri

SONRAKİ HABER

Bir sinemacının karanlıkla imtihanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...