17 Ekim 2013 14:19

'İnşaat ya resulullah'tan o da rahatsız

TRT Türk’te yayınlanan Görüş Farkı programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Müslümanların bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.

\'İnşaat ya resulullah\'tan o da rahatsız
Paylaş

TRT Türk’te yayınlanan Görüş Farkı programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Müslümanların bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Görmez, “...Gönül isterdi ki baştan itibaren Medine ve Cidde düzlüklerinde birer uydu kent kurulabilseydi. Mekke'nin altından metrolarla ulaşım sağlanabilseydi. İbadet mekanları bu kadar daraltılmayıp devasa binalar altında Kabe esir bırakılmasaydı. Ne zaman gitsem o etrafındaki binalardan dolayı kalbimde Kabetullah'ın mahzun olduğunu düşünüyorum” dedi.

'LÜKS HACI ÇOĞALIYOR, HACCIN RUHU AZALIYOR'

Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü: "İhlasımızı, samimiyetimizi, olumsuz yönde çok etkiliyor. Sadece haccımız değişmedi. Namaz bizi değiştirmiyor. Biz namazı değiştirmeye kalkışıyoruz. Hatırlarsanız Ramazan önce bir konseptimiz var. 'Biz Ramazan’ı değiştirmeyelim, Ramazan bizi değiştirsin, oruç bizi değiştirsin', hac bizi değiştirsin ama bilhassa bunlar benim şahsi gözlemlerim belki de yanılıyor olabilirim. Yanılmak isterim doğrusu, son 10 yılda her yıl bir şeylerin değiştiğini görüyorum. Bundan 10 yıl önce veya 5 -6 yıl önce hem Kabe’yi tavaf ederken herhangi bir hacının bir kulağında telefonla, ticari bağlantılarını yapmaya devam ettiğini, bir elinde de kamerayla kendi tavafını kaydettiğine şahit olmazdım. Ama şimdi öyle şeyler görüyoruz. Secdede bir insan düşünün Allah’a kulluğun, Allah’la Kabetullah’ın etrafında tavaf ederek diyalog kurmaya çalışıyoruz. Rabb'imizle diyalog içerisindeyiz. Dolayısıyla bizim belki fıkıh, ilmihal kitaplarında bunların tavafa zarar vermeyeceği yazılı olabilir.

Söylemek istediğim şu: İmkanlarımız artıyor. Otellerimiz lüksleşiyor, Kabe manzaralı odalarımız çoğalıyor. VIP hacı lüks hacı çoğalıyor. Ama haccın ruhu azalıyor. Haccın çok eğitici ve dönüştürücü bir yönü var. Hac ibadetinden dönen insan, hani Anadolu’da yanlış da olsa bir anlayış vardır; 'Niye gitmiyorsun hacca?' 'Elimi teraziden çekeyim de öyle gideyim.' Tamamen yanlış bir anlayış. O hassasiyet güzel bir şey. Ama fikir ve düşünce yanlış. Dolayısıyla haccın çok müthiş dönüştürücü bir yönü var. Eğitici yönü var. Bunların zayıflamaya başladığını görüyoruz doğrusu. Bundan irkiliyorum. Ben geçen sene şahit oldum. Bir hacı Arapça olarak telefonla 'Brezilya’daki iş ortağımı bana bağla' diyor tavaf esnasında. Bir taraftan da kamerayla çekiyor. Bunlar çoğalıyor. Bizim kendi hacılarımız içerisinde de çoğalıyor maalesef." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Farah: Londra’da varım, Glasgow’da yokum

SONRAKİ HABER

KCK’nin mektupları Öcalan’a verilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...