17 Ekim 2013 13:33

Dünyada 30 milyon, Türkiye'de 110 bin köle var

Yapılan bir araştırma, dünyada yaklaşık 30 milyon insanın köle olarak yaşadığını ortaya koydu. Araştırmada insanların zorbalık ve baskı altında sömürüldükleri, tacize maruz kaldıkları ve kötüye kullanıldıkları belirtiliyor.

Dünyada 30 milyon, Türkiye\'de 110 bin köle var
Paylaş

Aziz Koçyiğit

Yapılan bir araştırma, dünyada yaklaşık 30 milyon insanın köle olarak yaşadığını ortaya koydu. Araştırmada insanların zorbalık ve baskı altında sömürüldükleri, tacize maruz kaldıkları ve kötüye kullanıldıkları belirtiliyor.

Modern kölelik üzerine araştırmalar yapan Özgür Yürü Vakfı (Walk Free Foundation), dünya çapında 162 ülkeyi kapsayan ve tek tek ülkeler hakkında verileri ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yaptı.

Özellikle batı Afrika ve güney Asya’da insanların gözlerini dünyaya kölelik koşullarında açtıklarına dikkat çeken araştırma raporuna göre, insanların kaçırılarak satıldıkları, zorla evlendirildikleri ve ücretsiz olarak çalıştırıldıkları belirtiliyor. Rapora göre her zaman fiziki baskı kullanılmıyor. İnsanlar bir iş veya meslek eğitimi sözü verilerek kandırılıyor, gözdağı verilerek izole ediliyor ve bir çıkmaz sokağa sürüklenerek kıskaca alınıyorlar.

Araştırma raporunda modern kölelik, bir insanın başka bir insanın  içinde bulunduğu maddi veya manevi durumdan faydalanarak üzerinde hakimiyet ve kontrol oluşturması ve ondan çıkarları için faydalanması veya kötüye kullanması şeklinde tanımlanıyor ve amaca ulaşmak için, fiziki veya psikolojik şiddet, tehdit ve zor kullanıldığı ifade ediliyor. Dünya çapında ilk olarak bu kapsamda yapılan araştırma, ülke nüfuslarına göre kölelik oran ve sayılarını ortaya koyarken zorla evlendirme, çocuk ve insan ticaretine ilişkin verilere yer veriyor.

AFRİKA VE ASYA BAŞI ÇEKİYOR

Raporda, 3.8 milyon nüfuslu batı Afrika ülkesi Moritanya’da 140 bin ila 160 bin arasında köle koşullarında yaşayan insan olduğu belirtilerek, köleliğin bu ülkede yasalara göre suç olması ve 10 yıl hapis cezası olmasına rağmen, adeta normal bir durum olduğuna dikkat çekiliyor.  Böylece Moritanya, nüfusa oranla en fazla köle bulunduran 162 ülke içinde birinci sırada yer alıyor. Haiti’de de durum alarm verici boyutta. 10.2 milyon nüfuslu Haiti’de yaklaşık 200 bin köle konumunda insan bulunduğu tahmin ediliyor.  Üçüncü sırada yer alan 179 milyon nüfuslu Pakistan’da ise yaklaşık 2 milyon insan köle gibi yaşıyor.

Köleliğin en az olduğu ülkeler olarak ise İzlanda, İrlanda ve İngiltere yer alıyor. Köleliğin bu ülkelerde az olmasına neden olarak, coğrafi konumları ve nispeten ekonomik olarak refah içinde yaşamaları gösteriliyor.

TÜRKİYE’DE 110 BİNDEN FAZLA KÖLE VAR

Özgür Yürü Vakfı tarafından hazırlanan endekse göre 90. sırada yer alan Türkiye’de 110 ila 130 bin arasında kişi köle durumunda. Dünyanın en zengin ülkeleri içinde yer alan Almanya ise 162 ülke arasında 136. sırada yer alıyor.

Araştırmacılar, gerçek sayılara ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekerek yasal olmayan yöntemlerin kullanılması nedeniyle, kurbanların kapalı kapılar ardında tutuldukları ve bilgi almanın çok zor olduğunu belirtiyorlar. Yaklaşık verilere ulaşabilmek için iki farklı yöntem kullanılmış. Birincisi ilgili ülkelerin resmi verileri, hükümetlerden bağımsız kuruluş ve medyaya yansıyan veriler değerlendirilerek, bilimsel ayıklanması ve düzeltmeler yapılmış. Bir diğer yöntem olarak da, eğer varsa ilgili ülkeler üzerinde bilimsel araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlar üzerinden hareket edilmiş.

AVRUPA’DA 880 BİN KÖLE VAR

Avrupa Parlamentosu Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre Avrupa’da 880 bin kişi kölelik şartlarında yaşamını sürdürmek zorunda.
Rapora göre, 880 bin kişinin dörtte biri seks kölesi olarak çalıştırılırken, mafya şeklinde örgütlenen çetelerin yılda yaklaşık 25 milyar avro kazanç sağladığını gösteriyor.
Raporda ayrıca, AB sınırları içinde 1300  kadar suç örgütünün faaliyet gösterdiğine yer veriliyor.
Bu örgütler, insan kaçakçılığından yılda 25 milyar, organ ve vahşi hayvan kaçakçılığından ise yaklaşık 18-26 milyar avro gelir elde ediyor.
Avrupa Parlamentosu bünyesinde çalışan CRIM Komisyonu, organize suç örgütlerinin önüne geçmek için AB üyesi ülkelerin polis ve adalet sisteminin birlikte uyum içinde çalışmasının zorunluluğuna dikkat çekiyor.
CRIM Komisyonunun hazırladığı ve rüşvet, İnternet kriminalitesi ve diğer yolsuzlukları da içeren rapor, 23 Ekim tarihinde Avrupa Parlamentosunda görüşülecek. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

FIFA dünya sıralaması açıklandı

SONRAKİ HABER

Yeniden tel örgülerin ardında...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa