17 Ekim 2013 06:00

AKP ‘faiz lobisi’ne teslim olmuş

Başbakan Erdoğan, Gezi eylemleri sırasında bankalara “Faiz lobisi uyanık, tüketicileri komisyonlarla çökertiyor” demişti. Ancak Meclis’te yasalaşması bekleyen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, Erdoğan’ın çıkışının göstermelik olduğunun kanıtı gibi.

AKP ‘faiz lobisi’ne teslim olmuş
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

Başbakan Erdoğan, Gezi eylemleri sırasında bankalara “Faiz lobisi uyanık, tüketicileri komisyonlarla çökertiyor” demişti. Ancak Meclis’te yasalaşması bekleyen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı, Erdoğan’ın çıkışının göstermelik olduğunun kanıtı gibi. Bankaların taleplerine göre şekillenen tasarı yasalaşırsa “masraf”, “aidat” ve “komisyon” gibi adlar altında alınan ücretlere karşı vatandaşın hak arama yolu kapanacak. Tüketici örgütleri duruma tepkili.

BANKALAR İSTEDİ AKP ONAYLADI

Aralarında TÜKODER, TÜDEF ve THD’nin de bulunduğu tüketici örgütleri, Meclis’te komisyon aşaması tamamlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı’nın tüketicilerden hakkını korumak bir yana, mevcut haklarını da elinden alacağı görüşünde.
Tüketici örgütleri, adeta kendilerinden kaçırılarak Meclis’e taşınan tasarının, ağırlıklı olarak bankalar ve şirketlerin istekleri doğrultusunda hazırlandığını belirtiyor. Meclis Komisyonu’na ilettikleri taleplerin hiçbirinin kabul edilmediğine dikkat çeken örgütler, kendilerinden sır gibi saklanan tasarı taslağının bankalar tarafından şekillendirildiği görüşünde. İddiaya göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bankalarla bir araya gelerek taslağı onların istekleri doğrultusunda değiştirildi.

ÜCRETLERE YASAL KORUMA

Söz konusu kanun tasarısıyla, bankalar, tüketici kredisi ve kart veren kuruluşların tüketiciden faiz dışında alacakları her türlü ücret, komisyon ve masrafların BDDK tarafından belirlenmesi öngörülüyor. Ayrıca, tasarıya eklenen geçici 1. madde ile yasa yürürlüğe girmeden önce yapılan sözleşmeler geçerli sayılacak. Yani kredi kartlarından kesilen yıllık kart ücreti, çekilen kredilerden dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti adında alınan ücretler yasal hale gelecek, Yargıtay kararları uygulanamayacak.

BAŞBAKAN’A MEKTUP

Tüketici örgütleri yasayla ilgili görüşlerini Başbakana mektup yollayarak duyuracak. Mektupta, Başbakan’a “Faiz lobisi” sözlerini hatırlatacak olan tüketici örgütleri, tasarının komisyondan geçen halinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtiyor.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, tasarının ilk halinde var olan “hiçbir suretle, kredi kartı üyelik ücreti, dosya ücreti, hesap işletim ücreti vb. isimler altında herhangi bir bedel alınamaz” hükmünü yetersiz görürken, bundan daha geri bir düzenlemeyle karşı karşıya olduklarını aktardı.


YENİ ÜCRETLERİN ÖNÜ AÇIK

Bankaların bugün itibariyle aldıkları 65 dolayındaki ‘Deli Dumrul’ ücretlerine yenilerinin de eklenmesinin önünün açık olduğunu belirten THD Genel Başkanı Turhan Çakar, “Kanun Tasarısı, şirketlerin her çeşit ücret ve masrafla tüketicileri çok rahatça soymalarına zemin hazırlamıştır.  Kanun Tasarısı, mevcut yasadan ve tasarı taslağının ilk halinden çok geriye giderek tüketicilerin şirket ve firmalarca soyulmasının önünü açmış olacaktır” dedi.
Tasarının Borçlar Kanunu’nda varolan tüketici haklarıyla da çeliştiğine dikkat çeken Çakar, “Eğer tasarı, bu şekilde kabul edilirse, söz konusu haksız ücret, masraf ve komisyonlara ilişkin tüketicilerin yasal olarak hak aramalarının önü kapanmış olacak” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Primler şirketlerin keyfine kalmış

SONRAKİ HABER

Yeşiller’in derdi devlet partisi olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...