23 Şubat 2011 22:00

‘Hasan Ocak olayını tekrar soruşturun’

GÖZALTINA alındıktan sonra kaybedilen Hasan Ocak’ın ailesi, daha önce Beykoz Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ancak sonuçlandırılmayan soruşturmanın tekrar açılması için İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdu.21 Mart 1995 günü gözaltına alınarak kaybedilen ve cesedi ailesi ve insan hakları savunuc

‘Hasan Ocak olayını tekrar soruşturun’
Paylaş

21 Mart 1995 günü gözaltına alınarak kaybedilen ve cesedi ailesi ve insan hakları savunucularının çabalarıyla 5 gün sonra Beykoz’da bulunan Hasan Ocak’ın kaybedilmesinin ilişkin soruşturmanın tekrar açılması için yargıya başvuru yapıldı. Ocak’ın cesedinin bulunduğu Beykoz’da Cumhuriyet Savcılığı tarafından ailenin başvurusu üzerine soruşturma başlatılmış ancak soruşturma takipsizlikle sonuçlanmıştı. Ocak ailesi soruşturmanın tekrar açılarak sorumluların yargılanması talebiyle 16 yıl sonra Sultanahmet’te bulunan İstanbul Adliyesi’ne gelerek başvuru yaptı. Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan başvuruda önceki soruşturmada elde edilen delilleri ışığında daha geniş bir araştırma yapılması ve Ergenekon’da Ocak’ın kaybedilmesine ilişkin elde edilen bulguların incelenmesi talep edildi. Suç duyurusunun ardından Ocak ailesi, adliye önünde basın açıklaması yaptı.
Kısa bir konuşma yapan Hasan Ocak’ın ağabeyi Hüseyin Ocak, kardeşinin 16 yıl önce gözaltına nasıl kaybedildiğini anlattı. Ocak, “Uzun uğraşlar sonucu kardeşimin cesedine ulaştığımızda vücudunun birçok yerinde sigara izleri, yüzünde kesici aletlerin izleri ve birçok yerinde işkence izleri vardı. Kardeşime bunu yapanların her ne olursa olsun yargılanmasını istiyorum” dedi.
Toplumsal Bellek Platformu adına faili meçhul cinayete kurban giden Savcı Doğan Öz’ün eşi Sezen Öz ise, 1990 yıllarında Türkiye’nin her yerinde işkence, kayıp ve ölüm haberlerinin olduğunu söyledi. Öz, hükümetin ve TBMM’nin BM ‘Roma Statüsü ile Kişilerin Gözaltında Kayıptan Korunmalarıyla’ ilgili uluslararası sözleşmeleri hiçbir çekince koymadan acilen imzalanması çağrısında bulundu. (İSTANBUL)


KIRBAYIR’LA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bugün 1980 yılında gözaltında kaybolan Cemil Kırbayır ile ilgili soruşturma başlattığını bildirdi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül yaptığı yazılı açıklamada, “Kars Cumhuriyet Başsavcılığı ile Komisyon Başkanlığımızın yaptığı görüşme ve bilgi paylaşımı sonucunda Başsavcılık 23 Şubat 2011 tarihinde Cemil Kırbayır’ın kaybolması ile ilgili soruşturma başlatmıştır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Torba yasa geçse de gereken cevap verilecek’

SONRAKİ HABER

Yatağan’da Elbistan korkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...