17 Ekim 2013 06:00

Bayramı direnişte geçirdiler

Dersim’de AKSA işçilerinin grevi sürüyor. Bayrama direnişle gireceklerini belirten Aksa işçileri, günlerdir maaş alamadıklarını, bunun maddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini, ancak tüm bu mağduriyetlerin sonunda da kazananın kendileri olacağını dile getirdiler.

Bayramı direnişte geçirdiler
Paylaş

Nilüfer İlter / Duygu Kurban

Dersim’de AKSA işçilerinin grevi sürüyor. Bayrama direnişle gireceklerini belirten Aksa işçileri, günlerdir maaş alamadıklarını, bunun maddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini, ancak tüm bu mağduriyetlerin sonunda da kazananın kendileri olacağını dile getirdiler.
Aksa’da veznedar olarak çalışan Özlem Bilbay, 800 TL maaş alıyor. Çok iş, az maaş uygulaması ile çalıştıklarını belirten Bilbay, “Türkiye koşullarında 800 TL’ye geçinebilmek gerçekten çok zor. Okullar açıldı çocuklarımızın ihtiyaçlarını alamadık, her birimizin farklı farklı sıkıntıları var. Bayrama tüm bunların burukluluğuyla girdik” dedi.

‘HALKLA KARŞI KARŞIYA GELMEMİZ İSTENİYOR’

Akpazar’da veznedar olarak çalışan Songül Arslan şirketin elektrik kesintilerini kullanarak  kendilerinin halkla karşıya getirilmek istendiğine dikkat çekerek; “ Kesintileri biz yapmıyoruz. Dersim halkı cahil değil. Aksa bunu böyle bilsin ki, Dersim halkı hiçbir zaman bizim karşımıza geçmeyecektir, her zaman yanımızda oldular, biz yalnız değiliz!” diye konuştu. Yol paralarını, yemeklerini çeşitli destekler ile karşıladıklarını belirten Arslan, işçilerin 27 gündür kira, esnaf parası ödeyemediklerini ve bayrama da bu koşullarda girdiklerini belirtti. Çalışma koşullarının zorluğuna da değinen Arslan, “Biz ilçelerde çalışan kadınlar vezneci olarak görünüyoruz; ancak temizlikten tahsilata her işe bakıyoruz” dedi. Direnişlerini kırmak için kaçak işçi çalıştırmaya kadar vardırılan müdahalelere değinen Arslan, bu süreçte hayatını kaybeden İbrahim Atan’ın ailesine ise başsağlığı diledi.

‘BU BAYRAM YASTAYIZ’

İbrahim Atan’ın ölümüne değinen Özlem Bilbay ise yaşadıklarını, “İbrahim ağabey kaybettiğimiz günün akabinde, özel harekât bölgesinde bulanan arızaya kaçak işçi getirilerek müdahale edildi. Ve bunu engellemek isteyen arkadaşlarımıza şiddet uygulandı. Sendika yöneticisi arkadaşımız gözaltına alındı” sözleriyle anlattı. Atan’ın FEDAŞ İl Müdürlüğü tarafından görevlendirilerek oraya gönderildiğini belirten Bilbay, “Arkadaşımız sigortasız ve e-kart belgesi olmadan çalıştırıldı” dedi. İbrahim Atan’ın ölümüne tepkili olan işçiler, İbrahim Atan’ın kendileri için bir şehit sayıldığını ve bayramı da İbrahim Atan’ın yası ile geçireceklerini belirtti.


AKSA GREVİYLE DAYANIŞMA BÜYÜYOR

Gün geçtikçe grev yerindeki dayanışma büyümeye devam ediyor. En büyük desteğin geldiği yerlerden biri ise köyler. Elektrik kesintilerinde en büyük sıkıntıyı yaşayan köylüler, Aksa şirketine ise tepkili. Aksa önüne işçilere desteğe gelen Meşeyolu köylüleri “Bu elektrik kesintilerinden dolayı en büyük sıkıntıyı biz çektik, çekiyoruz. 6 aylık emeğimiz buzdolaplarında çürümeye terk edildi. İnsanların demokratik taleplerinin destekçisiyiz. TEDAŞ’a veya elektrik kurumlarına su gibi para akıyor. Emekçinin hakları ödensin, biz de bu sıkıntılardan kurtulalım” dediler

AİLELER DE DESTEK VERİYOR

İşçilerin aileleri de ilk günden beri desteklerini sürdürüyorlar. “Oğlum için desteğe geldim” diyen Saime Çelik, “27 gündür çocuklarımız mağdur. Biz çocuklarımızın arkasındayız. 1000 TL’ye yaşam olmaz! Çocuklarımızı mağdur etmesinler” diyerek tepki gösteriyor.
Huzur evinde çalışan Dev Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi Cemile Ataş da destekçiler arasında. Çalışma koşullarından dolayı ara ara işçilerin yanına gelebildiklerini belirten Ataş, “Biz de sendika olarak, arkadaşlarımız kazanana kadar yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi.


BAYRAMI DA DİRENİŞLE GEÇİRDİK

Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman ise 27 gündür sabah işyeri önünde akşam ise işçilerin evlerinde kalarak, büyük bir dayanışma ile direnişi sürdürdüklerini belirtti. Varolan dayanışmanın büyüklüğüne değinen Duman,  köylerden vatandaşların destek için akın akın şehre geldiğini belirtti. “Gönül isterdi ki arkadaşlarımız işlerine başlasınlar, mağduriyetleri giderilsin” diyen Duman bayramı da direnişle geçireceklerini belirtti. Gelinen durumda hem halkın hem işçilerin mağdur olduğuna değinen Duman “ Bayrama girdik ama henüz bir anlaşma yok ortada. Bayramda kurbanlar kesildi, dolaplarda saklanması gerekiyor, ama dolapların enerjisi yok. Erzak alsan yine enerji kullanman gerekiyor” dedi.  Kazanana kadar direneceklerini belirten Duman konuşmasını, “Dersim’de kazanacağımız bu grev bütün Türkiye’ye örnek olacak ‘her yer Dersim her yer direniş’”dedi. (Dersim/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Habaş’ta çifte kaza

SONRAKİ HABER

Yargıtay kararı mahkemeye aykırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...