16 Ekim 2013 16:30

Arkeolojide üçüncü boyut

3D teknolojisi arkeolojik kazılara el attı. İsviçre’nin Lozan kenti yakınlarında bulunan Roma kalıntılarına arkeolojik kazı düzenleyen ekip son teknolojiden faydalanıyor.

Arkeolojide üçüncü boyut
Paylaş

3D teknolojisi arkeolojik kazılara el attı. İsviçre’nin Lozan kenti yakınlarında bulunan Roma kalıntılarına arkeolojik kazı düzenleyen ekip son teknolojiden faydalanıyor. Kazı çalışmalarının çok zorlu ve uzun sürdüğü günümüzde 3 boyutlu görüntü alabilen kameralar alanın detaylı bir haritasını çıkarıyor.
Arkeolog Olivier Feihl teknolojinin amacını özetliyor: “Her iki metrede bir fotoğraf çekiyorum, aradaki yarım metre mesafelerde de neler olabileceğini hesaplıyorum, böylelikle 3 boyutlu olarak bir haritalamaya başvuruyoruz.”

‘KAZMADAN GÖREBİLİYORUZ’

3D teknolojisi kullanılmadan önce bütün kazı işleminin elle yapıldığını belirten Feihl, “Kazılarda çok hassas davranılması gerekiyordu. Her katman dikkatlice açılıyordu. Şimdi ise bilgisayar yardımıyla her alanı daha kazmadan görebiliyoruz. Tüm bu fotoğrafları özel bir programda basıyoruz. Bu program tüm kareleri araya almaya da katkı sağlıyor. Bize burada her pozisyonu gösteriyor ve açılarda yanılsamaya yol açmıyor. Küresel konumlandırma cihazını da kullanarak, tüm alanı 3 boyutlu olarak doğru bir şekilde haritalandırıyoruz. Çok zengin bir ağa sahibiz, fotoğrafları kazı çalışmalarının ardından internette yayımlıyor, insanların çalışmalarımızı daha yakından takip edebilmelerini sağlıyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İdrarda kan, kanser belirtisi mi?

SONRAKİ HABER

Grip daha şiddetli geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa