16 Ekim 2013 06:00

Dersim’in ‘o an’ları

Malik Kaya Dersim’de stüdyo fotoğrafçılığı yapıyor. 2008’de çektiği ‘Saklı Şehir Tunceli’ adlı belgeseliyle Dersim’in saklı kalmış doğasını taşımıştı. Kaya o yıllardan beri çektiği doğa fotoğraflarını, Dersim’in farklı tarihi miraslarını, insan hikayelerini Dersim Atlas adını verdiği bir dergide yayımlamaya başladı.

Dersim’in ‘o an’ları
Paylaş

Sevda Aydın

Malik Kaya Dersim’de stüdyo fotoğrafçılığı yapıyor. 2008’de çektiği ‘Saklı Şehir Tunceli’ adlı belgeseliyle Dersim’in saklı kalmış doğasını taşımıştı. Kaya o yıllardan beri çektiği doğa fotoğraflarını, Dersim’in farklı tarihi miraslarını, insan hikayelerini Dersim Atlas adını verdiği bir dergide yayımlamaya başladı.

Geçen yıl ilki yayımlanan dergi, sunuş yazısında ‘Doğa diliyle merhaba’ demişti. Derginin editörlüğünü yapan Kaya yazısında: “Bugün politik dil ve savaş dili ile amaçlanan değerlerin korunması süreç içerisinde değer kaybına ve erozyonuna yol açmakta; ölüm, sürgün ve göç tasarımlarıyla önlenemeyen demografik tükeniş yaşanmaktadır. Politik duruşu ve coğrafyası nedeniyle bugün dünyadan soyutlanmak istenen Dersim’i; ancak büyülü doğasını, sarp ve ulaşılmaz yüksekliklerdeki kutsal zirvelerini, çağıldayan nehirlerini, bezuvarlarını ve yaban hayatını, milli parklarını, görkemli vadilerini, el değmemiş ormanlarını, şifalı sularını ve içmelerini, şelalelerini…” unutulmamasını isteyerek bu dergiyi yayımlamaya karar verdiklerini yazmıştı.

Dersim Atlas Gezi ve Keşif Dergisi olarak ikinci sayılarını yayımlandı. Dergi ‘O an’ dedikleri özel bölümünde Dersim’den ilginç kareler, bölgenin kar kış dağları, yaban hayvanları, kırlarının da olduğu birbirinden güzel kareler sunuyor okuruna. Kapağına Dersim’de her zaman karşılanmayacak bir görüntü var; karların ortasında kalan bir hayvan ölüsünün kokusuna usul usul yaklaşan vaşaklar. Kaya bu fotoğrafı çekmek için saatlerce nöbet tuttuğunu söylüyor.

Bu sayıda Özgür Ulaş Kaplan’ın ‘Munzur’un serüveni’ başlığıyla bir yazısı yer alıyor. Bu yazı Munzur suyunun 70 km boyunca akan yolculuğu anlatılıyor. Aktığı yerlerde yeşile, balığa, tarlalara hayat veren Munzur 70 km son bir yokoluşa uğruyor. Çünkü yolu Uzunçayır Barajı’nda son buluyor. Bütün yolu gürül gürül akan suyun son durağındaki fotoğrafı çok acı; buz gibi bir donma haline benzeyen Munzur rengini kaybediyor son durağında.

Derginin diğer yazılarında Munzur’a, Dersim’e, tarihi ve toplumsal yapısına dair pek çok yazı ve fotoğraf yer alıyor. ‘Çöplükteki Yaşam’la Dersim’in birkaç km uzağında olan çöplükten hayatını kazananların yaşamlarının objektife takılan halleri, Ovacık’ın Yorgun Yüzü’yle orada yaşayan insanların çetin doğa koşullarıyla başa çıkma çabalarına varan pek çok konu okunmayı bekliyor.

Dergi ismine ‘Keşif’ demiş. Ama buradan sadece doğa keşfi algılanmasın zira Hasan Aydın’ın yazdığı ‘Robinson Ulvi’ yazısı Dersim’den farklı portreleri tanımanızı, keşfetmenizi sağlıyor. Robinson Ulvi tıpkı Robinson Cruise gibi bir adada tek başına yaşam mücadelesi vermiş. Dersimli Ulvi’nin hikayesi de derginin okunası yazılarından.
Dersim Atlas kendi doğduğu kentinin dışına da ulaşabiliyor. Derginin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar Beyoğlu İstiklala Caddesi’ndeki Mephisto’dan dergiyi temin edebilirler.

ÖNCEKİ HABER

Turistler ilk bu çöplerin fotoğrafını çekiyor

SONRAKİ HABER

Devlet korumasındaki çocuklara cinsel istismar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa