16 Ekim 2013 06:00

Schumacher’in veliahtı

3 Ocak 1969’da dünyaya geldiğinde kim derdi ki o pistlerde kürsüye çıkacak. Kimin aklına gelirdi derme çatma karting aracıyla yarışlara katılsın başarılar elde etsin, babasının ikinci elcilerden topladığı malzemelerle yaptığı karting aracıyla kulüp şampiyonluğu kazansın. Hepsi bir yana kimin aklına gelirdi Almanya’da neredeyse hiç takip edilmeyen bir spor dalında Michael Schumacher’in efsane olacağı?

Schumacher’in veliahtı
Paylaş

Emre Caka

3 Ocak 1969’da dünyaya geldiğinde kim derdi ki o pistlerde kürsüye çıkacak. Kimin aklına gelirdi derme çatma karting aracıyla yarışlara katılsın başarılar elde etsin, babasının ikinci elcilerden topladığı malzemelerle yaptığı karting aracıyla kulüp şampiyonluğu kazansın. Hepsi bir yana kimin aklına gelirdi Almanya’da neredeyse hiç takip edilmeyen bir spor dalında Michael Schumacher’in efsane olacağı?

Daha 6 yaşındayken direksiyona geçen minik pilot hayatını araba yarışına adadı ve peşinden binlerce gencin hayal kurmasını sağladı. Alman futbolunun gölgesine dahi yetişemeyen araba yarışlarında çocukluğunda başladığı başarıları ilk olarak manşetlere 1994 yılında taşındı. Benetton Formula takımıyla 1994 ve 1995 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Schumi’nin peşinden onlarca Alman, pilotluk hayali kurdu, damalı bayrak sallandıktan sonra onun gibi el sallamayı hayal etti. Binlercesinin arasından bir kişi sıyrıldı: Sebastian Vettel.

Almanların ve dünya sporunun efsanesi olarak kabul edilen Schumi’nin peşinden emin adımlarla ilerliyor Vettel.

F1’İN EN GENÇ PİLOTU

8 yaşında karting aracıyla deyim yerindeyse asfaltı ağlatan Vettel, henüz 17 yaşında Almanya Formula BMW Şampiyonası’nda 20 yarıştan 18’ini kazanarak birçok kişinin dikkatini çekmişti. Bu başarısı ile 2005 yılında Formula 3’e çıkan Vettel, burada 6. olsa da ‘en iyi çaylak pilotu’ olmayı başardı. Bu, kendisine 27 Eylül 2005’de Williams F1 takımı ile bir test sürüşü şansı verdi. Daha sonra da BMW Sauber takımı ile test programına katıldı. Vettel 2006 Brezilya Grand Prix antrenmanlarında sezon devam ederken Formula 1, 2006 Türkiye Grand Prix’inde BMW Sauber takımının, takımdan kovulan Jacques Villeneuve yerine 3. pilotu Robert Kubica’yı yarış koltuğuna oturtmasıyla, takımın 3. pilotu olarak Cuma günkü antrenmanına çıktı ve “bir Formula 1 yarışına çıkan en genç pilot” rekorunu kırdı. Bu başarıyı da yalnızca 19 yaşındayken elde etti.

Özellikle 2006 yılındaki bu rekoru ile kulağımı çınlatan Vettel, beni heyecanlandırırken bir o kadar da kıskandırmıştı. ‘Bir taraftan da Schumi’nin veliahdı olur mu’ sorusunu sık sık aklıma getiriyordu. İkisinin de Alman olması ikisinin de ayın 3’ünde doğması çok küçük yaşta babasının desteği ile karting aracı ile tanışması ‘Ama ben tesadüflere inanmam ki’ dedirtse de ‘istisnalar kaideyi bozmaz’ı ağır kılıyordu.

2010 yılında ilk F1 şampiyonluğunu elde eden Vettel, artık ‘Almanya’da bir hayalet dolaşıyor’un ötesine geçmiş bir ‘Schumi doğuyor’a gelmişti. İlk şampiyonluğunun ardından özgüveninin tamamen yerine gelmesi takımı Red Bull’un olanaklarını artırması ve rakiplerinin Vettel karşısındaki hamlesizliği 2011 yılında da Alman pilota 18 yarışın 11’ini kazanmasını getirdi.

Red Bull’un üstün olanaklarını öne süren özellikle Lewis Hamilton ve Felipe Massa hayranları dahi 2012 yılında da gelen şampiyonluğun ardından sükunete sarılsa da pilotların konuşma, dert yanma sırası gelmişti.

‘SCHUMI GİBİ SONUCU BELLİ’

Henüz 23 yaşındayken şampiyonluğa ulaşmış, Hamilton geçtiğimiz hafta Red Bull ve Sebastian Vettel hakkında açıklamalarda bulundu. Hamilton’ın açıklamaları bu yazıyı baştan aşağıya doğrular nitelikte olmasının yanı sıra küskünlüğünün de kabulüydü. Başarılı pilot, Vettel’in bu sezon üst üste 4. yarışını kazandığı Güney Kore Grand Prix’sinin ardından Alman pilot ile rakipleri arasındaki giderek artan farkın, Formula 1 severleri sıkabileceğini belirtti. Vettel ile 2000-2004 sezonlarında üst üste 5 şampiyonluk yaşayan Michael Schumacher’in yarıştığı yılları karşılaştıran Hamilton, şunları kaydetti: “Yarışın başını izlemek için uyandığımı ve sonrasında uyuduğumu hatırlıyorum. Yarışın sonunda tekrar uyanırdım, çünkü sonunda ne olacağını bilirdim, Schumacher kazanırdı. Bugün birçok kişinin aynı şeyi yaptığına eminim.”

F1’in son yıllardaki hızla düşen izlenirliği daha da hızlanır, gelirleri düşer, F1 Başkanı Bernie Ecclestone yaşanan gelişmelerden rahatsız olur mu olmaz mı? Bunlar başka tartışmalar elbette. Tartışmaya dahi gerek olmayan, her şeyin anbean ortada olduğu durum ise Vettel’in Schumi’nin veliahtı olduğu.

‘Schumi’nin tahtını elinden alır mı?​’ sorusunu cevaplamak için henüz erken olsa da ‘F1’de bir hayalet dolaşıyor’ demenin tam vakti. 

ÖNCEKİ HABER

Veganlar kurban kesimini protesto etti

SONRAKİ HABER

Euroleague\'de son 16 yolu açık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...