16 Ekim 2013 06:00

Ekmek artık AKP’nin ağzında

Bu mektubu yazmaya karar vermeden önce “ne olur ki” diye düşünüyordum. Eskiden derlerdi; “Öyle bir devirde yaşıyoruz ki ekmek aslanın ağzında, alabilirsen!” Bu sözü genelde büyükler gençlere yönelik konuşurlardı. Özellikle işsiz gezenlere nasihat olarak söylenirdi.

Ekmek artık AKP’nin ağzında
Paylaş

Bir şoför

Bu mektubu yazmaya karar vermeden önce “ne olur ki” diye düşünüyordum. Eskiden derlerdi; “Öyle bir devirde yaşıyoruz ki ekmek aslanın ağzında, alabilirsen!” Bu sözü genelde büyükler gençlere yönelik konuşurlardı. Özellikle işsiz gezenlere nasihat olarak söylenirdi. Ben de iş aradığım için eşe dosta sağa sola soruyordum. Karşı komşum “Ben sana yardımcı olacağım” dedi. Bana İETT’de çalışan bir tanıdığının telefonunu verdi. Ben de komşumun bu tanıdığı arkadaşı aradım ve aramızda geçen diyalog aynen şöyle;
“Selam abi, telefonunuzu bana komşum verdi, iş için seninle konuşmuş”
“Ha tamam, bak önce yaşın kaç kardeş?​”
“41 abi”
“Bak kardeş şimdi artık ekmek artık AKP’de. Sen iş arıyorsun belediyede ya da halk otobüsünde şoför olacaksın anladın mı?​”
“Anladım abi”
“Büyükşehir (İstanbul) belediyesinin yan kuruluşu CİPTAŞ var. Buraya gidiyorsun ama buraya giderken ya AKP ilçelerinden birinden gideceksin ya da cemaat üzerinden, anladın mı?​”
“Nasıl yani abi?​”
“Kardeş bak ekmek AKP’nin ağzında. Herhangi bir ilçeye üyeliğin olacak ya da cemaatten olacak, yoksa olmuyor. Bak eğer böyle gidersen işin garanti. Hem ekmek davasının gururu falan yok”
“Abi başka bir yol yok mu, yani şu halk otobüsü falan tanıdık olsa?​”
“Bak kardeşim halk otobüsü de olsa İstanbul Otobüs AŞ gidiyor, onun için de araç sahibi tanıdığın olacak. Ama CİPTAŞ’a müracaatın oldu mu, onlar evraklarını İstanbul Otobüs AŞ’ye gönderiyorlar. Onlar seni sınava çağırıyorlar ve direksiyon vb. giriyorsun, başarılı olunca sertifikayı alıyorsun.
“Abi tamam anladım. Şimdi ben AKP’ye ya da cemaate gitmem. Tanıdık otobüs sahibi bulursam ne yapmam lazım?​”
“Bak kardeş araç sahibinin üstünden İstanbul AŞ’ye evrakların gidiyor. Yaklaşık 400-500 TL masrafın oluyor. Sınavları verirsen sertifika alıyorsun ama çok şoför var piyasada, iş bulman zaman alır. Ama dediğim gibi CİPTAŞ belediyenin kendi şirketi, AKP ve cemaat de en garantili yol.
“Abim çok teşekkür ediyorum, sağol” diyerek görüşmeyi bitiriyoruz.
Yukarıdaki telefon görüşmesi birebir ben ve belediyede çalışan şoför arasında geçmiştir.

*Sultangazi

ÖNCEKİ HABER

Eğitimin neresindeyiz?

SONRAKİ HABER

Veganlar kurban kesimini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...