16 Ekim 2013 06:00

Gökten elmas yağıyor

ABD’li bilim insanları Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde ‘elmas’ yağmurları olabileceğini ortaya koydu.

Gökten elmas yağıyor
Paylaş

ABD’li bilim insanları Jüpiter ve Satürn gezegenlerinde ‘elmas’ yağmurları olabileceğini ortaya koydu. Bu gezegenlerin atmosferi ile ilgili yeni veriler bol miktarda karbona işaret ediyor. Gaz ve şimşek fırtınaları bu gezegenlerdeki metan gazını karbona dönüştürüyor ve bu madde gezegen yüzeyine düşerken katılaşarak önce grafit (saf yumuşak karbon) parçalarına daha sonra da elmasa dönüşüyor.

Araştırmacılar, yeni verileri paylaştıkları konferansta, gezegenin sıcak bölgelerinde elmastan “yumruların” eriyerek sıvıya dönüştüğünü söyledi.

BİN TON ELMAS

Wisconsin-Madison Üniversitesi ve Nasa’nın Jet İtici Laboratuvarında görevli Araştırmacı Dr. Kevin Baines, en büyük elmas parçasının bir santimetre çapında ve “Elizabeth Taylor’un gururla takacağı büyüklükte” olabileceğini ifade etti.

Baines, Satürn’e yılda bin ton elmas yağdığını belirterek “İnsanlar bu konuda nasıl fikir yürüttüğümüzü soruyor. Çünkü bu gezegene gidip yerinde gözlem yapmak mümkün değil. Ama bu kimya meselesi ve bu konuda oldukça eminiz.” diyor.

Henüz yayımlanmayan yeni bulgular Denver’deki Amerikan Astronomi Derneğinin Gezegen Bilimleri bölüm toplantısında açıklandı. Bu bulgular henüz diğer gezegen uzmanları tarafından değerlendirilmedi fakat uzmanlar, elmas yağmuru olasılığının dışlanamayacağını söyledi.

NASIL OLUYOR?

Araştırmacı Dr. Kevin Baines, elmas yağmuru olasılığını şöyle açıkladı: “Her şey atmosferin üst tabakasında şimşek çakması sonucu metanın dönüşüme uğradığı fırtına geçitlerinde başlıyor. İs, düşerken üzerindeki basınç artıyor ve yaklaşık bin mil sonra grafite, yani kurşun kalemlerde görülen türden karbona dönüşüyor. 6 bin km derinlikte, düşen grafit parçaları sertleşerek elmaslaşıyor. 30 bin km daha düşünce, bu aşırı derinlikte basınç ve ısı öylesine büyüktür ki elmaslar artık katı halde kalamaz. Bu derinlikte karbona ne olduğuna dair belirsizlik söz konusu.”
İhtimallerden biri, bu katı elmasların yüksek ısı karşısında eriyerek sıvı karbon “denizi” oluşturması.
Baines, “Daha soğuk bir merkeze sahip olan Uranüs ve Neptün'de elmaslar sonsuza kadar kalabilir ama Jüpiter ve Satürn’de değil.” diyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saf bal da şekerlenir

SONRAKİ HABER

‘Aşk Köpekliktir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...