30 Mayıs 2011 13:10

Ha termik, ha mermi Dilovası bunu yer mi?

Tartışma yaratan çevre kirliliği raporlarıyla gündemden düşmeyen Kocaeli’nin Dilovası ilçesi, şimdi de termik santrali ile gündemde. Santralin yapılacağı haberlerinin yayılması üzerine ayağa kalkan ilçe halkı ise, sanayileşmenin artık had safhaya ulaştığı ilçede görüş ve düşüncelerine başvurulmamas

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun, ağır sanayi işletmelerinin yarattığı kirlilik nedeniyle anne sütünde dahi yüksek oranda ağır metallerin bulunduğuna dönük araştırma sonuçlarıyla çalkalanan Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde halk, bu kez ilçede yapılması planlanan termik santrale karşı ayağa kalktı. Elektrik üretimi için yapılması planlanan santrali istemeyen ilçe sakinleri, protesto eylemi gerçekleştirdi.

CÜZDAN DEĞİL VİCDAN HESABI

Dilovası Koruma ve Geliştirme Platformu (DİKOP) öncülüğünde Dilovası Belediye binası önünde yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilen eylemde, ‘Yaşadığın ilçeye sahip çık, termik santrale ‘dur’ de’ pankartı açılırken, ‘Cüzdan değil, vicdan hesabı yapın’, ‘Ha termik, ha mermi Dilovası bunu yer mi?​’ ve ‘Temiz insan temiz çevre’ dövizleri taşındı. Sık sık ‘Termik santral istemiyoruz’ sloganı atılan eyleme çok sayıda STÖ ve siyasi parti temsilcisi de destek verdi.

KİMSE HALKI DİNLEMİYOR

Platform adına açıklama yapan Yusuf Sami, bölgede yaşanan çevre kirliliğinin üstünün örtülmeye çalışıldığını belirterek, “Mevcut sanayilere ek olarak bir taraftan yeni kimyasal depolama alanları kuruluyor, bir yandan da denizlerimiz doldurularak kıyılarımız limanlara dönüştürülüyor” diyerek tepki gösterdi. Yıllarca sanayileşmenin had safhaya ulaştığını belirten Sami, kimsenin Dilovası halkının görüş ve düşüncelerine başvurmadığını söyledi. Yeni sanayi siteleri istemediklerini kaydeden Sami, “Biz denizlerimizin doldurularak kıyılarımızın limanlara dönüşmesini istemiyoruz. Dilovası’nda kimyasal tanklar istemiyoruz. Bütün bu karşı çıkışlarımıza rağmen birileri adeta Dilovası halkı ile dalga geçercesine ilçede termik santral kurmak istiyor” dedi.

DİLOVASI KADERİNE TERK EDİLDİ

Santral için ilçede ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) çalışması yapıldığını ifade eden Sami, kurulması gündemde olan santralin yılda yaklaşık 1 milyon yüz bin ton kömürün yakılması sonucu salacağı zehirli gazların etkilerinin düşünülmediğini söyledi. “İşin en dramatik yanı da, acımasızca, kontrolsüzce ve vahşice büyüyen sanayi sonucu Dilovası, kaderine terk edilmiş durumdadır. Sahipsiz bir yer gibi görülmesinin yanı sıra yaşayan halk da değersiz görülmektedir” diyen Sami, yapılacak santrallerin yapılmasına ‘Dur’ diyeceklerini ve bunu Dilovası halkı olarak gerçekleştireceklerinin altını çizdi. Dilovası’nda özel bir planlama yapılmasını isteyen Sami, “Tekrar yapılandırılmalıdır Dilovası, sanayi yoğunluğuna dur diyecek, konut sosyal ve yeşil alan yoğunluğun fazlaca olduğu bir Master Plandan söz ediyoruz. Bunun için gerekirse TBMM’de kanun çıkarılmasını isteyeceğiz” diye konuştu. (DİLOVASI)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’in ‘Ağlayan Gelinleri’

SONRAKİ HABER

Gazeteciler ‘modern köle’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...