15 Ekim 2013 09:00

Filipinler'de 7.2'lik deprem

Filipinler'de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde en az 93 kişi yaşamını yitirdi.

Filipinler\'de 7.2\'lik deprem
Paylaş

Filipinler'de yerel saatle 08.00'de meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremde en az 93 kişi yaşamını yitirdi, yüzden fazla kişi yaralandı.

Başkent Manila'nın 400 kilometre güneydoğusunda bulunan Bohol adasının Carmen kasabası merkezli depremde çok sayıda bina yıkıldı, köprüler çöktü ve yollarda çatlaklar oluştu.

Sağlık makamları, 6 büyük hastanede çatlaklar tespit edildiğini ancak çalışmaya devam ettiklerini duyurdu.

Deprem sonrası en büyüğü 5.4 büyüklüğünde olmak üzere 110 artçı şokun daha yaşandığı bildirildi.

Carmen'in güneybatısında bulunan Loboc'ta da 17.yüzyıldan kalma taş bir kilisenin yıkıldığı ifade edildi. Bölgede, İspanyol sömürgeciliği döneminden kalma diğer per çok taş kilisenin de zarar gördüğü açıklandı.

Bugün Filipinler'in ulusal bayram günü olması ve okullarla, işyerlerinin kapalı olmasının ölü sayısını azalttığı ifade ediliyor.

"Pasifik ateş çemberi" olarak bilinen bölgede yer alan Filipinler'de benzeri depremler sık sık yaşanıyor. (DIŞ HABERLER)


PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ NEDİR?

Dünya'daki depremlerin %90'ı ve büyük depremlerin ise %80'i Pasifik bölgesinde oluşmaktadır. Bunun nedeni Büyük Okyanusun çok derin olmasıdır. 708.000.000 km³ hacmi vardır ve kapladığı alan Dünya'daki toplam karaların alanından biraz daha büyüktür. Okyanusun 3.000-3.500 metreden daha derin her yerinde sıcaklık 2 °C derecenin altındadır. Üzerinde irili ufaklı yaklaşık 20.000 ada bulunmaktadır. Buna karşın toplam yüz ölçümünün yalnızca %1 kadarı karadır. Japonya, Endonezya ve Yeni Gine vb. volkanik adalarla çevrilmiştir. Bu adalara "ateş çemberi" adı verilir.

Kaynak: Vikipedi

ÖNCEKİ HABER

Esenyurt\'ta fabrika yangını

SONRAKİ HABER

Afganistan\'da cami saldırısı: Vali öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...