15 Ekim 2013 06:00

Roboskî’de bayram yok

Bugün Roboskî’de çoğu çocuk 34 köylünün devletin savaş uçaklarından atılan bombalarla katledilişinin 657. günü... Bugün bayram, bayram olmasına da “Bize bayram, düğün, sevinmek yok 28 Aralık 2011’den beri.

Roboskî’de bayram yok
Paylaş

Erdal İmrek

Bugün Roboskî’de çoğu çocuk 34 köylünün devletin savaş uçaklarından atılan bombalarla katledilişinin 657. günü... Bugün bayram, bayram olmasına da “Bize bayram, düğün, sevinmek yok 28 Aralık 2011’den beri. O gün zaman durdu bizim için” diyor Roboskî’de kardeşi Nadir’i, akrabalarını, köylülerini kaybeden Hikmet Alma.
Telefonla ulaşıp, “Bayram geliyor, nasılsınız” dediğimiz Hikmet Alma’nın sesinde ağlamaklı bir hal var. “Katliamdan önceki bayramları hatırlıyorum. Yeni elbiseler alıyorduk, çocukları giydiriyorduk, kurban kesiyorduk. Çocuklar kapı kapı dolaşıyordu. Mutluluk vardı. Ama bize zehir ettiler her şeyi” diyor. Köyde katliamdan bu yana ne bayram kutlandığını ne düğün yapıldığını söylüyor, “Herkes sessiz, mutsuz” diyor. “Ne bayramı, eğer dini bir vecibe olmasa biz bayram namazı bile kılmayacağız” diyen Hikmet Alma, “Namazı kılacağız, yakınlarımızın, çocuklarımızın mezarını ziyaret edip, eve gideceğiz” diyor. Annelerin katliamdan bu yana sadece karalar giydiğini söyleyen Alma, “657 gündür bize bayram yok” diyor. Katliamın aydınlatılması için en ufak bir adım atılmamasına, adım atmak ne, sivil mahkemedeki dosyanın bile askeri mahkemeye gönderilmesine öfkeli.

‘BURADA GELİNLER BİLE KARA GİYİYOR’

“Ufak bir hırsızlık olsa birileri gözaltına alınır. Bizim 34 evladımızı öldürdüler. Devletin uçaklarıyla. Bir kişi gözaltına alınmadı” diyor. Devletin ne katilleri yargıladığını, ne acılarını paylaştığını ne de özür dilediğini söyleyen Alma’nın köydeki hayata dair anlattıkları vicdanı olan herkesi yaralayacak ağırlıkta. “Biz hâlâ 28 Aralık 2011’deyiz. Bizim için zaman durdu. Çocuklar mutsuz, hiçbir şeye hevesleri yok. Analar kara giyiyor. Katliamdan önce inşaatına başlanan evler o günkü gibi duruyor. Düğün yapmıyoruz. Gelinler bile karalarla gidiyor. O da gece gelip alıp götürüyor evlendiği kişi. Sevinç yok, eğlenmek yok burada kimseye” diyor.

‘HER GÜNÜMÜZ YAS’

Yaşamlarının tek amacının çocuklarının katillerinin yargılanması için mücadele olduğunu anlatan Alma, “Katiller yargılanmadıkça bizim için her gün yastır” diyor. Başbakan’ın bütün gazetelere verdiği tam sayfa bayram mesajına da iki çift sözü var Hikmet Alma, “Adalet olmayan yerde bayram olur mu?​” diye soruyor.

BAŞBAKAN’A; BAYRAM İLANI VERMEKLE OLMUYOR

Başbakan’ın ilanda yer alan “Kanayan yaraların sarılması, hüzünlü kalplerin neşe bulması en büyük temennimiz” sözlerine öfkeli; “Bir dizi için bile savcılara talimat verdi. Katledilen 34 insan için ne yaptı. Tek bir adım atılmamış daha. Dosyayı da sivil mahkemeden alıp, askeri mahkemeye verdiler. Hiç katliamın sorumluları katilleri yargılar mı” diyor. İlanda edilen güzel sözlerin boş laftan ibaret olduğunu söyleyen Alma, “Bizim evlatlarımızın katillerinin yargılanması için hiçbir şey yapmayan biri “Kanayan yaraları nasıl saracak, anaların hüzünlü kalbine nasıl neşe verecekmiş” diye soruyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

1.5 milyon liranın üzerine mi yatılacak?

SONRAKİ HABER

HDP, ikbal dağıtmayacak birlikte yönetecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...