15 Ekim 2013 06:00

1.5 milyon liranın üzerine mi yatılacak?

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sayıştay denetiminden kaçtı. Sonrasında, Bakanlığın devlete aktarması gereken paraların üzerine yattığı anlaşıldı.

1.5 milyon liranın üzerine mi yatılacak?
Paylaş

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Gençlik ve Spor Bakanlığının Sayıştaya vermediği mali raporu ve devlete aktarılmayan parayı Meclise taşıdı.
Gençlik ve Spor Bakanlığının mali rapor ve tabloları Sayıştaya vermeyerek 2012 yılı bütçesini denetimden kaçırdığını belirten Tüzel söz konusu denetimsizlikten pis kokuların yayıldığına dikkat çekti.
Kamu kurumlarının mali denetimi ve kontrolünü yapmakla yükümlü Sayıştayın hazırladığı rapora göre, Spor Genel Müdürlüğü ve spor kulüpleri devleti zarara uğrattı. Rapora göre, spor kulüplerine kiralanmış, Spor Genel Müdürlüğüne tahsisli arsalarda devlete karşı maddi yükümlülükler yerine getirilmedi. Sponsorluk ve bilet satışlarından elde edilen gelirin devlete aktarılması gereken bölümü kasada tutuldu.
Tüzel, spor müsabakalarından ve gösterilerinden elde edilen hasılatlar ile Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı (TFF) tarafından düzenlenen maçlardaki bilet satışlarından kazanılan ve müdürlüklerince tahsil edilen yüzde 7 oranındaki 1 milyon 526 bin 392 liranın Bakanlığa verilmediğini hatırlattı.

DENETİMDEN KAÇMAK SUÇ DEĞİL Mİ?

Bakanlığa ait mali raporların neden Sayıştaya verilmediğini soran Tüzel, “Bakanlığınızın bu tutumu, yasa gereği hesap verme zorunluluğundan kaçmak, anayasayı ve yasaları ihlal değil midir” dedi.
Kamu geliri niteliğindeki reklam gelirlerinin neden Bakanlık bütçesine devredilmediğine yanıt isteyen Tüzel, Sayıştay raporunda ifade edilen 1 milyon 526 bin 392 liranın neden Genel Müdürlük hesabına aktarılmadığına cevap istedi.


PARANIN HESABI VERİLMİYOR

Tüzel’in Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç’ın yanıtlamasını istediği diğer sorular ise şöyle:
Bakanlığınızca, bütçe kayıtlarının tam gönderilmeyerek, Sayıştayın asli görevi olan denetim ve kontrol yapma yükümlülüğünü yerine getirmesi, denetim görüşü oluşturması neden engellenmektedir?
Bakanlığınıza ait taşınmazların kiralanmasından, işletilmesinden, taşınmazlara reklam alınmasından, kayıt ve tescillerden 2012 yılında ayrı ayrı kalem bazında ne kadar ücret alınmıştır? Bu gelirler Bakanlık bütçesine kayıt edilmiş midir? Edilmedi ise, neden kayıt altına alınmamıştır?
2012 yılında Spor Genel Müdürlüğünce düzenlenen spor müsabakaları ile Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Bakanlık tesislerinde düzenlenen futbol maçlarının bilet satışlarından ne kadar gelir elde edildi?  Bu gelirlerin kayıtları var mıdır?
Sayıştay raporunda bahsi geçen, bir spor kulübünün sponsorluk sözleşmesi karşılığında elde edilen yaklaşık 84 milyon lira neden Genel Müdürlük bütçesi kayıtlarına işlenmemiştir?
Genel Müdürlük Bütçesi kayıtlarına alınması gerekirken, alınmayan gelirler ne olmuştur? Zimmete geçirme vakası var mıdır? Mevzuat hükümlerine aykırı iş ve işlem yapan Bakanlık bürokrasisi hakkında ne işlem yapılmıştır?
Spor Genel Müdürlüğün muhasebe kayıtlarında neden atlanmış/silinmiş yevmiye kayıtları bulunmaktadır?  2012-2013 Müsabakalarında görevlendirilen personelin sendikalara dağılımı nasıldır? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gül bırakacağımız mezarımız bile yok

SONRAKİ HABER

Roboskî’de bayram yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...