15 Ekim 2013 06:00

Bütün yollar ‘büyük koalisyon’a çıkıyor

Almanya’da 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi ile ayrı ayrı sondaj görüşmelerine devam ediyor.

Bütün yollar ‘büyük koalisyon’a çıkıyor
Paylaş

Yücel Özdemir

Almanya’da 22 Eylül’de yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi ile ayrı ayrı sondaj görüşmelerine devam ediyor.
Dün ikinci kez SPD yönetimiyle bir araya gelen CDU Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, bugün Yeşiller ile bir araya gelecek. Ancak, bu görüşmeler sırasında basına yansıyan bilgilere göre CDU/CSU ile SPD arasındaki ortaklığı ifade eden “büyük koalisyon”un kurulması ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtiliyor.
Partilerin yönetim kademesinden basına yansıyan bilgilere göre, ilk ve ikinci turlarda hükümette sandalye dağılımından çok belli konularda uzlaşma arayışları kendisini ortaya koydu.
Genel seçimler öncesinde ülke genelinde asgari ücret vaadinde bulunan SPD’nin yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda, bu vaadin mutlaka bu dönem yerine getirileceği tekrarlandı. Hatta SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles yaptığı açıklamada, asgari ücret konusunun kendileri için koalisyon şartı olduğunu ifade etti. SPD, ülke genelinde saat başı 8.50 avro asgari ücret talebinde bulunuyor. CDU/CSU cephesi ise buna karşı çıkıyordu.
Hafta sonunda basında yer alan haberlere göre CDU/CSU, SPD’nin bu talebine olumlu yanıt verme niyetinde. Ancak, asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda şimdilik bir rakam bulunmuyor. Basında yer alan bazı haberlere göre, miktarın belirlenecek bir komisyon tarafından tespit edileceği ifade edildi. Bu da büyük bir olasılıkla SPD’nin talep ettiği 8.50 avronun altında olacağı anlamına geliyor. Sol Parti, saat başı asgari ücretin 10 avro olmasını talep ediyor.
Hatta bazı kaynaklara göre asgari ücretin kabul edileceği, buna karşın SPD’nin talep ettiği AB genelinde “Avro Tahvili”nin gündemden kaldırılacağı dile getirildi.  Her iki parti arasında tartışma konusu gibi görünen bakım parası, zenginlerden daha fazla vergi alınması gibi konularda da uzlaşmanın sağlanabileceği ifade ediliyor.
Yeşiller Partisinin ise görüşmelerin sonunda CDU/CSU ile bir ortaklık kuracağına pek ihtimal vermiyor. Bu nedenle, bugün her iki parti arasında Berlin’de yapılacak görüşme daha çok formalite icabı olacak. CDU/CSU ve SPD arasında bakanlık pazarlığı da önümüzdeki günlere bırakıldı. SPD’nin Maliye Bakanlığı ile birlikte 6 bakanlık istediği ileri sürülüyor.


SPD’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ AŞILACAK MI?

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Andrea Nahles, Birlik partileri (CDU/CSU) ile bir koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için olmazsa olmaz şartlarının arasında saat başına 8.50 avroluk asgari ücretin de olduğunu söyledi. CDU/CSU ile SPD arasında başlayacak ikinci koalisyon görüşmesi öncesi Bild gazetesine konuşan Nahles, “Tüm sektörleri kapsayan saat başına 8.50 avro asgari ücret olmadan SPD’nin hükümete katılması söz konusu olmayacaktır. Bunun dışındaki herhangi bir çözümü üyelerimiz kabul etmeyecektir” dedi.
Birlik partilerinin SPD ile otomatik olarak üçüncü bir görüşmenin olacağından hareket etmemesi gerektiğini söyleyen ve bu konuda özellikle Başbakan Angela Merkel’den bağlayıcı söz isteyen Nahles şunları söyledi: “Başbakan Angela Merkel görüşmelerimizde ciddiydi, zaman zaman espri de yaptı. Ancak sözleri bağlayıcı olmaktan da uzaktı. İkinci görüşmemizde daha fazla bağlayıcılık bekliyoruz, özellikle asgari ücret konusunda. Tabii ki sadece o konuda değil. İki taraf arasında gerek içerik gerekse güven noktasında daha alınması gereken mesafe var.” şeklinde konuştu.

ÇOCUK BAKIM PARASI KONUSUNDA GERİ ADIM

SPD, özellikle CSU’nun bastırması ile kabul edilen çocuk bakım parası konusunda seçim öncesinde olduğu kadar sert tavır takınmıyor. SPD bu konuda Birlik partileri ile bir uzlaşma sağlamak istiyor. SPD, çocuk bakım parası uygulamasının eyaletlere bırakılmasını öngörüyor. Konuyla ilgili Der Spiegel’e konuşan Hamburg Belediye Başkanı Olaf Scholz, isteyen eyaletin bu parayı ödemesini, isteyen eyaletin ise bu konuda harcayacağı parayı kreş yapımı için kullanmasını istedi. Hamburg, çocuk bakım parasının kaldırılması için Federal Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.


SİGORTA KESİNTİSİ ARTACAK

Almanya’da 2014 yılından itibaren sosyal sigorta kesintilerinin yükselmesi bekleniyor. Eyaletler Meclisinin de desteklemeyi kabul ettiği yeni düzenlemenin federal hükümet tarafından önümüzdeki çarşamba günü kabul edilmesine ve böylelikle önümüzdeki yıldan itibaren sosyal kesintilerin artmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Sosyal kesintilerin artmasının arkasındaki sebep ise gelirlerin de artmasına bağlı olarak devletin sosyal kesinti sınırlarını yükseltmesi. Buna göre 4 bin avro aylık geliri olan ve evli olmayan biri yılda 45 avro ek sosyal kesintiye sahip olacak. İki çocuğu olan bir çiftin ise ek gideri 225 avroyu bulacak. Almanya’da sosyal sigorta kesintilerinin yarısını işveren ödediği için yeni düzenleme işverenlerin giderlerinin de artması anlamına geliyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İntörn hekimlere GSS süprizi

SONRAKİ HABER

Bizim için çifte bayram gibi olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...