15 Ekim 2013 06:00

İntörn hekimlere GSS süprizi

Tıp fakültesinin 6. sınıfında görev yapmaya başlayan intörn hekimlere sigorta yapılmıyor. 330 TL’ye maaş alan intörnler su yüzden GSS primi ödemek zorunda kalacak. Mağdur bir hekim, “Şu an sağlık sigortam yok. SGK’ye başvurup bununla uğraşamadım, uğraşabilen olduğunu da düşünmüyorum” diyor.

İntörn hekimlere GSS süprizi
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

Geçtiğimiz yıl Mecliste kabul edilen yasayla maaşa bağlanan intörn hekimler, aileleri üzerinden faydalandıkları sağlık güvencelerinin kesilmesiyle şaşkına döndü. Ailesi üzerinden sigortalı olmayan intörnler ise aldıkları 330 TL’lik “maaş” nedeniyle GSS primi ödemek zorunda. Aday hekimler sorunun bir an önce çözülmesini talep ederken, maaşlarının en azından asgari ücret seviyesine çekilmesi için imza kampanyası başlattılar.
Tıp fakültesinin 6. sınıfında görev yapmaya başlayan intörn hekimlere 12 ay boyunca üniversitelerin döner sermayelerinden maaş ödeniyor, ancak sigorta yapılmıyor. Yaklaşık 330 TL’ye denk düşen bir maaş alan intörn hekimlere üniversite yönetimlerinin yaptığı staj sigortası ise hem emekliliğe yansımıyor, hem de sağlık güvencesi taşımıyor. Fakat üniversite yönetimleri yapılan ödemeleri SGK’ye bildirdiği için hekimlerin aileleri üzerinden yararlandıkları sağlık güvenceleri henüz öğrenci olmalarına rağmen kesiliyor.

MAAŞ PRİME GİDECEK

Ankara Tabip Odasının (ATO) yayın organı Hekim Postası’na göre, ailesi üzerinden sağlık güvencesi bulmayan intörnlerin durumu daha da sıkıntılı. Sadece 330 TL alan hekimler, gelir tespiti yaptırdıktan sonra SGK tarafından belirlenecek tutarı her ay yatırarak GSS kapsamına girmeleri gerekiyor. Mağdur bir intörn hekim yaşadıklarını, “Bir yandan çalışıyoruz, güya maaş alıyoruz ama üzerine bir de sigortamızdan oluyoruz. Şu an sağlık sigortam yok. SGK’ye başvurup bununla uğraşamadım, uğraşabilen olduğunu da düşünmüyorum” diye anlattı.

SIKINTININ KAYNAĞI SGK

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sekreterliğinin ATO’ya verdiği bilgiye göre, ailesinden sağlık güvencesi olan intörnlerin öğrenci belgesiyle birlikte SGK’ye başvurmaları halinde sorun düzeltilebiliyor. SGK’nin soruna çare olarak sisteminde düzenleme yapacağı ve önümüzdeki yıldan itibaren intörnlerin doğrudan sisteme alınacağı ifade edildi.


İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR

Yasaya göre 5. sınıfı tamamlayın intörn eğitimine başlayan tıp fakültesi öğrencilerine 12 ay boyunca  4 350 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödeniyor. Bu da 330 TL’ye denk düşüyor. Turizm Otelcilik Uygulama Otellerinde staj yapan bir lise öğrencisinin aldığı aylık staj ücreti ise ortalama 450 TL. İntörn hekimler en azından asgari ücret almak için “change.org/tr” adresinden imza kampanyası başlattılar. Tıp fakültesi öğrencilerinin 5. sınıf staj dönemi ve 6.sınıf intörnlik döneminde hastanelerde sağlık hizmeti verdiğine dikkat çekilen imza metninde, “Hekimlik paha biçilemez bir meslektir. Hekimlik mesleğimizin 5. sınıf ve İntörnlük döneminde daha rahat okumamız ve sabır gücümüzün artması için asgari ücret kadar maaş talep ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ölü deliler cumhuriyeti

SONRAKİ HABER

Bütün yollar ‘büyük koalisyon’a çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...