15 Ekim 2013 06:00

‘Bizim gibi işçilerin yönettiği bir sendika hakkımızı savunabilir’

Gazetemiz Evrensel’de yayımlanan “Tekstil İşçileri Sendikasını Tartışıyor” haberi üzerine Çağlayan tekstil işçilerinin de arasında sendikalaşma fikri tartışılmaya başlandı.

‘Bizim gibi işçilerin yönettiği bir sendika hakkımızı savunabilir’
Paylaş

Bahadır Kılıç

Gazetemiz Evrensel’de yayımlanan “Tekstil İşçileri Sendikasını Tartışıyor” haberi üzerine Çağlayan tekstil işçilerinin de arasında sendikalaşma fikri tartışılmaya başlandı. Gazete götürdüğümüz atölyelerde daha önce sendikalı olmayan ve şu anda da olmadığı halde, mevcut sendikaların sadece gösteriş için olduğu düşünen işçilerin sayısı oldukça fazlaydı. Sendikaların işçinin hakkını savunmadığı ve kendi çıkarları için patronlarla masaya oturduğu sıkça karşılaştığımız yorumlardı.

Gerçek bir işçi sendikasının ihtiyaç olduğunu söyleyen işçiler “sendikalar, işçilerin yaşadığı zorlukları yaşayan, bizim hayatımızı bilen, bizim gibi işçilerin yönettiği bir sendika, işçilerin söz sahibi olduğu bir sendika ancak bizim haklarımızı savunabilir. Diğer türlü hiçbir hak elde edemeyiz işçilerden çok uzaktalar. Tekstil iş kolunda hangi sendikalar olduğunu bile bilmiyoruz çünkü hiç görmedik. Çağlayan’a yılda bir kez sigorta için denetlemeye gelirler onlar bile atölyeden içeri girmeden doğru patronların odasına girip kapalı kapılar arkasında görüşüp giderler. Devletin bizim için yaptığını söylediği zorunlu sigorta haklarımız bile denetlenmiyor. O yüzden biz kendi hakkımızı kendimiz almalıyız. Ne sigorta müfettişleri ne de içinde işçilerin olmadığı bir sendika bizim hakkımızı savunabilir” diyor.

Tekstil işçileri 7 Kasım’da noter şartının kaldırılmasıyla birlikte sendikalı olmanın daha kolay olacağını fakat bu sefer de başka engellerle karşılaşacaklarını söylüyorl. Sendika, sigorta gibi haklarından vazgeçmeyeceklerini ancak güvencesizliğin dayatıldığı Çağlayan’da herkes gibi işsiz kalma korkularının olduklarını dile getiriyorlar. İşçiler “yılda iki sefer sezon boşluğu adı altında işsiz kalıyoruz ve hiçbir güvencemiz yok. Ev kiramızı ödeyemedimiz aylar oluyor. Karnımızı doyurmak için bile kredi kartı kullanmak zorunda kalıyoruz. Ek iş bulabilen arkadaşlarımız şanslı en azından ev kiralarını ödebiliyorlar. Gençler köylerine gidiyor evli çocuk sahibi olanlar ne yapsın az çok demeden çalışmaya mecbur bırakılıyoruz. Sezonda bile firmadan gelen işler belirliyor haftalıklarımızı. İş güvencemiz olmadığı gibi sabit maaş garantimiz yok haftalıklarımızı alamadığımız zamanlar oluyor. Hiçbir güvencemiz yok” şeklinde konuşan işçiler haklarını almalarının tek yolunun sendikalı ya da sendikasız mücadele etmekten başka şekilde olamayacağını söyleyerek arkadaşlarına da çağrılarda bulunuyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Ayan beyan taşeron

SONRAKİ HABER

Kurban satıcısı da mutsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...